Екатерина Захариева: Не бягаме, а имаме смелост да правим ВНС

Сегашната Конституция свърши своята работа

Views 357
0 0

Имаме смелост да го направим това нещо, не бягаме от избори, не бягаме и от служебен кабинет.

Така вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира в сутрешния блок на Нова телевизия искането на премиера Бойко Борисов за Велико Народно събрание (ВНС) и промяна на Конституцията.

В нашата предизборна програма още през 2017 г. ГЕРБ поели дебат за ВНС, промени в Конституцията и промени в съдебната власт. В предишното Народно събрание имало кръгли маси, изменения в Конституцията и глава за съдебната власт, напомни Захариева.

Премиерът ни се обади, обсъждахме го около месец и половина дали това е добре да се направи и считаме, че това като искане отговаря на очакванията на хората. Никой не е посмял да го направи, а политиците яхват това, категоричен бе външният министър.

Тя не е чула ясна позиция от БСП, но нека правителството да види с какви мотиви социалистите могат да отхвърлят предложението на премиера. ГЕРБ има право да направи това предложение.

Захариева посочи, че екипът на парламента и правосъдният министър Данаил Кирилов могат да напишат Конституцията, но от управляващите ще се допитат до специалисти по Конституционно право.

Всички сме убедени, че Велико Народно събрание можем да го направим, увери вицепремиерът.

Сегашната Конституция свърши своята работа, но съществените реформи не могат да се случат от обикновено Народно събрание, коментира Захариева и допълни, че ГЕРБ винаги уважават демократичните протести.

Ние считаме, че правото на протест е едно от най-големите постижения на демокрацията в България. Имаме демократични процедури, има парламент и той може да гласува вот на недоверие. Вместо да продължим юридическия дебат още 10 години какво е възможно и какво не, ние постъпваме отговорно, подаваме ръка и сме готови да предложим нова Конституция и да подкрепим решението за Велико Народно събрание, категорична бе Захариева.

Тя заяви, че възможно най-скоро ще бъдат внесени измененията в Конституцията още в първия възможен момент. Това е наше предложение и това е демокрацията – явяваш се на изборите и се опитваш да промениш нещата, а не от площадите, каза Захариева.

Вместо да предложим да говорим какво може и какво не може, всички сме убедени, че Велико Народно събрание може да се направи, повтори още веднъж външният министър.

Екатерина Захариева подчерта, че хората имат право да протестират, но да не пречат на другите да пътуват и да ходят на работа. Всеки е равен пред Конституцията, не могат да се блокират всички кръстовища и хората трябва да стигат до работа, училище и до детската градина, завърши тя.

За свикване на Велико Народно събрание e необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3-ти от настоящите депутати – т.е. 160 народни избраници.

Борисов предлага основно: 

– намаляване на броя на депутатите. За обикновено Народно събрание броят на депутатите да бъде свит от 240 на 120. При Велико Народно събрание народните избраници вместо 400, да са 280.

– от ГЕРБ предлагат вместо Висш съдебен съвет (кадровият орган на съдебната система – б.р.) да има само Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга.

– ограничаване правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт;

– гражданите да могат да сезират Конституционния съд.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Антония Иванова

Антония Иванова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Проф. Близнашки предлага президентът да се избира от парламента

Говори се за нова Конституция, но истината е, че в България имаме една Конституция, но впоследствие имаме множество импровизации върху канавата на тази здрава основа. Няма да се промени същността на Конституцията, няма да се промени нейната конституционна идентичност, а ще се запази. Така проф. Георги Близнашки коментира в сутрешния […]