Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Екатерина Захариева: Датата на изборите не води до по-висока активност

Недоглеждане и грешка е да се определи датата 4 април, точно Великден за католици и арменци, за дата на изборите от страна на президента.

В това е убедена Екатерина Захариева, министър на външните работи.

Самата дата може сериозно да затрудни гласуването на българите в чужбина, тъй като много страни може да въведат пълен локдаун именно заради празника.

Захариева увери, че Външно министерство прави всички възможно, за да осигури разрешение от съответните държави за провеждане на изборите, както и да се разкрият възможно най-много секции. Кои държави в какъв режим ще бъдат тогава, това не може обаче да се предвиди по никакъв начин.

Захариева припомни, че по Коледните празници и именно заради тях, за да се избегне струпване и събиране на хора, мерките в редица държави са били сериозно затегнати. В тази посока Външно министерство не може да окаже никакво въздействие и не разполага с механизми. Това се отнася и за карантинирани наши сънародници в чужбина. Тяхното гласуване би било нарушаване на правилата в съответните държави.

Захариева припомни, че на разговора с представители на българите в чужбина в президентството не е поканен нито един представител на МВнР, дори и човек от професионалната администрация, а външният министър е разбрала датата от телевизора. Надявам се да не е нарочно, за да бъдат затруднени нашите сънародници да гласуват, заяви Екатерина Захариева в студиото на Би Ти Ви.

Министерството следи статистиката от предишни избори – има секции, в които са гласували и 10 души, въпреки подадени 60 заявления. Около 118 000 са гласовете, подадени на предишните избори от чужбина, най-много от Турция. Във Великобритания на предстоящите избори ще има 35 секции, тъй като страната е вече извън ЕС. Въпреки това от Външно са поискали разрешение за разкриване на повече секции.

Изборите в чужбина също струват пари, затова се стремим да отворим секции там, където има повече избиратели, посочи тя и обясни, че има места където един глас струва 2-3 хиляди лева.

Ваксините са доброволни и те трябва да останат такива. Ние трябва да убеждаваме гражданите с медицински аргументи, а не насила. Не бива да се изисква задължително ваксиниране, за да влезеш в една държава, каза още Захариева. Особено в границите на ЕС – това ще бъде категорично нарушение на свободното движение на гражданите.

Поръчали сме 12 милиона ваксини, но има изоставане на доставките и то е навсякъде в държавите от ЕС. Поръчана е и проверка в заводите на една от компаниите в Белгия, за да се види на какво се дължи това забавяне. Ако руската ваксина получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата, тогава ще се види дали може да се поръча и от нея, каза министърът на външните работи.

ГЕРБ се готви за изборите, пишат си програмата, водят се разговори със СДС. Разговори за друг тип коалиция се водят от политическото ръководство на партията, обясни Захариева, давайки яснота, че тя не участва в тях.

Екатерина Захариева не очаква да е лесно в следващия парламент и „няма да е лесно на никого да направи коалиция„. Тя обаче иска този разговор да бъде оставен за 5 април.

Всякакви неща се чуват от господин Цветан Цветанов, това е абсурдно, заяви в отговор на въпрос Екатерина Захариева. Тя също посочи, че ГЕРБ работят заедно с ДПС по една единствена тема – евроатлантизма и никога не са били в коалиция.

Връщането на сръбския език в училищата в РС Македония опровергава някои мнения, че връзката на Македония със Сърбия и Русия е скъсана, коментира още Захариева, която не е учудена от обявеното от Зоран Заев решение. Тя напомни, че самият македонизъм е геополитическа идея, създадена от Белград и Москва.

Връщането на сръбския език означава, че всички партии в РС Македония, независимо от политическите си различия, са единодушни по този въпрос… както и по темата за отношенията с България, каза Захариева.

Според нея подобни действия са свидетелство за сближаване със Сърбия, т.е. обратен на евроинтеграцията път. Иначе няма нищо лошо от откриването на културни центрове и развиване на връзки между Балканските страни.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП „Гробищни паркове“

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките...

Общо 30 хил. деца посещават ясла към 2023 г.

Общо 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в...

Полша предрича неизбежно поражение на Русия при атака срещу НАТО

Руска атака срещу НАТО неизбежно ще завърши с поражение...

Армията на Буркина Фасо е избила 223 цивилни през февруари

Повече от 220 цивилни, включително най-малко 56 деца, са...

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

Кирил Петков посъветва ГЕРБ да се отърсят от Пеевски

"Господин Пеевски и Господин Борисов не притежават тази държава....

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

Даниел Митов се отказва от Външно министерство (ОБНОВЕНА)

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Венецуела връща в страната Агенцията за правата на човека на ООН

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви във вторник, че е...

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Малкият Леон Даниел мечтае да промени света с добрина и творчество (ВИДЕО/ИНТЕРВЮ)

https://www.youtube.com/watch?v=jK8_K5b9kKo Интервю на Даниел Петров –Здравей, Леон! Ти си приятел на...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img