Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция

Брюксел публикува първите доклади за върховенството на закона в страните членки на Европейския съюз.

В резюмето за България се казва, че предизвикателствата в прокарването на реформи в съдебната система се запазват, конкретно необходимостта от завършването им.

Европейската комисия взема под внимание мнението на Венецианската комисия относно началото на реформения процес през 2019 г. относно правните процедури, които се отнасят до ефективната отчетност и наказателната отговорност на главния прокурор. Продължава дебатът за състава и функцията на Висшия съдебен съвет (ВВС) и Инспектората му, което води до нови предложения за реформи.

От Брюксел отбелязват, че като цяло има увеличение на сигналите за атаки срещу съдебната власт и липсата на реакция от страна на компетентните власти. Отменени са спорни положения като автоматично отстраняване на магистрати, в случай на наказателно производство, задължението на магистратите да съобщават членството си в професионални организации.

Посочва се, че през 2017 г. и 2018 г. България е провела реформи в рамките на борбата с корупцията. Те са довели до подобряване на сътрудничеството между съответните органи. Предприети са разследвания и са повдигнати обвинения на високо ниво през първата половина на 2020 г. Като добра практика се посочват новите реформи, които гарантират обществен достъп до имуществените декларации на висши чиновници.

Въпреки това, според Европейската комисия, важни предизвикателства остават неразрешени. Социологически проучвания показват много ниско ниво на обществено доверие към институциите, които се борят с корупцията. Липса на резултати в борбата с корупцията е един от ключовите аспекти, повдигнат на летните протести тази година. Все още се очакват окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта.

Комисията смята, че по-добра и по-ефективна комуникация по отношение развитието и прилагането на антикорупционната стратегия би била от полза. Важно е властите да отделят значителни ресурси за ефективна борба срещу корупцията. Посочват се проблеми и в правната рамка по отношение на конфликт на интереси. Лобизмът остава нерегулиран. Също се посочват слабости в прозрачността и предсказуемостта на законодателния процес в страната.

По отношение на медийния плурализъм, Законът за радиото и телевизията често не се прилага на практика. Съветът за електронни медии се счита за независим и прозрачен в дейността си, но органът изпитва липса на ресурси за ефективно изпълнение на задачите си.

Липсата на прозрачност по отношение на собствеността на медиите се възприема като източник на безпокойство. Правната рамка срещу политическа намеса в медиите не забранява изрично политици да притежават медии. Брюксел отчита връзки между политици и някои медии в страната. Няколко журналистически асоциации сигнализират за физически и онлайн атаки по журналисти.

Въпреки ограничените ресурси, функционирането на националните институции за правата на човека продължават да се подобряват. Вече стесненото гражданско пространство в България може да бъде засегнато допълнително от нов законопроект за финансирането на неправителствени организации от чужбина.

Първият ежегоден Доклад относно върховенството на закона е една от основните инициативи в Работната програма на Комисията за 2020 г. и е част от всеобхватния европейски механизъм за върховенството на закона, обявен в Политическите насоки на председателя Фон дер Лайен. Той е резултат от тесен диалог с националните органи и заинтересованите страни и обхваща всички държави членки по обективен и безпристрастен начин. Качествената оценка, извършена от Комисията, поставя акцента върху значими събития от януари 2019 г. насам и осигурява съгласуван подход чрез прилагане на една и съща методика към всички държави членки, като в същото време отчита по пропорционален начин събитията.

Целта е да се постави акцент върху подобряването на разбирането и осведомеността по въпроси и значими събития, както и да бъдат установени проблемите в областта на върховенството на закона и да се помогне на държавите членки да намерят решения със сътрудничеството на Комисията и другите държави членки, както и на заинтересованите страни, включително Венецианската комисия.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Борел: ЕС трябва да изпрати ПВО системи на Украйна, не може да разчита само на САЩ

Страните от Европейския съюз трябва да изпратят своите противоракетни...

Украйна призна за ожесточени боеве, но не и за превземането на Богдановка

Главнокомандващият армията на Украйна съобщи в събота, че ситуацията...

Папа Франциск призова за край на насилието в Близкия изток (ВИДЕО)

Папа Франциск призова в неделя Иран и Израел да...

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

"Време е да извлечем поуки, да променим посоката и...

Българската икономика губи над 1 млрд. лв. от неприемането ни в Шенген по суша

Пропуснатите ползи за България от неприемането ни в Шенген...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img