Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЕК: България, Румъния и Хърватия са готови за Шенген

България, Румъния и Хърватия са „готови“ да се присъединят към Шенгенското пространство, тъй като изпълняват всички необходими критерии, заяви Европейската комисия, цитирана от „Евронюз“.

Разширеният Шенген ще направи Европа по-безопасна, по-просперираща и по-привлекателна„, заявиха от Комисията в сряда, призовавайки страните-членки да приемат трите балкански държави.

Категоричното одобрение идва в навечерието на срещата на министрите на вътрешните през декември, на която въпросът за присъединяването към Шенген ще бъде поставен на масата.

Присъединяването към Шенген изисква, наред с други неща, прилагане на общи правила, правилно управление на външните граници, споделяне на информация за сигурността и ефективно полицейско сътрудничество. За приемането на нови членове е необходимо единодушие.

Хърватия, България и Румъния чакат от години да се присъединят към зоната без паспорти, която в момента обхваща 26 нации, включително 22 страни от ЕС, и почти 420 милиона граждани.

В случая с България и Румъния чакането продължава повече от десетилетие. Комисията потвърди готовността на тези две държави още през 2011 г. и многократно е призовавала страните членки да одобрят тяхното присъединяване.

Европейският парламент също изрази подкрепа, като определи изключването им като дискриминационно.

Първоначално на кандидатурите на България и Румъния се противопоставиха на Франция, Германия, Финландия, Швеция, Нидерландия и Белгия поради опасения, свързани с корупцията, организираната престъпност и съдебните реформи.

Постепенно обаче опозицията отслабна. Тази година както френският президент Еманюел Макрон, така и германският канцлер Олаф Шолц дадоха своята подкрепа.

Шенген е едно от най-големите постижения на Европейския съюз и ние трябва да го защитаваме и развиваме. Това между другото означава затваряне на пропуските, които остават„, каза Шолц в края на август.

Финландия и Дания също са смекчили позициите си, разбира „Евронюз“.

Но миналия месец нидерландският парламент прие резолюция, призоваваща правителството на министър-председателя Марк Рюте да наложи вето на двете кандидатури, докато не бъдат проведени допълнителни проучвания.

Нидерланските депутати твърдят, че разпространението на корупцията и организираната престъпност в България и Румъния представляват „риск за сигурността на Нидерландия и цялото Шенгенско пространство„.

В опит да спечелят одобрението на скептиците София и Букурещ поканиха Европейската комисия и държавите от ЕС да организират проучвателна мисия от експерти и да проучат ситуацията на място

Експертите посетиха двете страни през първата половина на октомври. Според Комисията констатациите са „изключително положителни“ и доказват, че и двете страни са готови да се присъединят към Шенген.

Сега всички погледи са насочени към Съвета на ЕС, където обаче надделяват политическите съображения.

Чешката република, която понастоящем е ротационен председател на Съвета и е натоварена със задачата да ръководи дебатите, превърна разширяването на Шенген в един от основните си приоритети.

Но часовникът тиктака: следващият и вероятно последен шанс Прага да подложи на гласуване отдавна отлагания въпрос ще бъде на 9 декември, когато е планирана среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи.

Само единодушно одобрение може да премахне проверките по всички вътрешни граници.

Ако трите държави бъдат приети, само две от 27-те държави-членки на ЕС ще останат извън Шенген: Ирландия, която доброволно отказа, за да поддържа своя собствена схема за пътуване с Обединеното кралство, и Кипър, който остава разделен между гръцката и турската общност.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на аржентинската столица...

Русия видя страх от конкуренция зад енергийните санкции на САЩ

Съединените щати престанаха да крият истинското намерение за въвеждане...

Венецуела връща в страната Агенцията за правата на човека на ООН

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви във вторник, че е...

Сенатът на САЩ придвижи чуждестранната военна помощ

Отпускането на милиарди долари чуждестранна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

КНДР и Иран обсъждат сътрудничество и оръжейни програми

Такива спекулации породи странното посещение

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната...

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли във вторник...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

Отменен полет блокира 120 българи са на летището в Дубай

Отменен полет заради извънредната ситуация след поройните валежи е блокирал 120...

Юлия Навалная: От Путин може да се очаква всичко

Кремъл води отдавна войната си в сърцето на Европа

Георги Гвоздейков организира изборите

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще организира провеждането на...

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Западни дипломати са предали чрез Турция послание за деескалация към Иран

Западните държави се опитаха да изпратят послания на Иран...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img