Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ефективността на ваксините: Pfizer води, AstraZeneca забавя бразилския щам

Ефективността на ваксините е сред основните данни, които определят дали битката срещу коронавируса е близо до победа на науката, като данните са все по-обнадеждаващи, съобщава испанската агенция EFE.

Както обобщава CNN, две нови различни проучвания свидетелстват за ефективността както на ваксините Pfizer, така и на AstraZeneca. Проучванията са проведени, съответно, в Израел и Обединеното кралство.

Израелското проучване, проведено от изследователския институт Clalit, който е част от голяма здравна система в страната, анализира данни за 1,2 милиона души, около половината от които са получили ваксината Pfizer-BioNTech.

Честотата на симптоматичните Covid-19, т.е. хората, които са се заразили с коронавирус и са се почувствали зле, е намаляла с 94% сред хората, които са получили две дози от ваксината, според Clalit. От своя страна процентът на сериозните заболявания е спаднал с 92%.

Разглеждайки британското проучване, което е част от проект за наблюдение, наречен AvonCAP, финансиран от Pfizer, те установиха, че една доза от инжекцията Pfizer-BioNTech или AstraZeneca е много ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания, достатъчно сериозни, за да доведат до хоспитализация на пациенти на възраст над 80 години с множество други заболявания.

Ваксината на Pfizer е била 71,4% ефективна след 14 дни за предотвратяване на хоспитализация сред пациенти със средна възраст 87 години, докато една ваксина AstraZeneca е била 80,4% ефективна според същите мерки сред пациенти със средна възраст 88 години.

От друга страна, Ройтерс публикува предварителни данни от проучване, проведено в университета в Оксфорд, които показват, че ваксината, разработена от AstraZeneca PLC, е ефективна срещу P.1 или бразилския вариант.

Данните показват, че не е необходимо ваксината да бъде модифицирана, за да предпазва от щама, за който се смята, че произхожда от амазонския град Манаус. Изследването все още не е публикувано.

От друга страна, ранните резултати сочат, че ваксината AstraZeneca е по-малко ефективна срещу южноафриканския вариант, който е подобен на P.1. Впоследствие Южна Африка спря употребата на ваксината в страната.

Понастоящем Бразилия е изправена пред брутална втора вълна от коронавирусната пандемия с рекордни 1910 смъртни случая в сряда. Вариантът P.1 е сред факторите, които, според епидемиолозите, допринасят за увеличаване на случаите и смъртните случаи и в научната общност има загриженост относно устойчивостта на варианта към ваксини.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в концертна зала в Подмосковието (ВИДЕО)

Действащата в Близкия изток джихадистка групировка "Ислямска държава" пое...

Росен Желязков свика извънредно заседание на НС за 26 март

Единствена точка в дневния ред е обсъждане на проектокабинета на Габриел

Родилка почина в болницата в Кърджали

Родилка на 33 години почина в болницата в Кърджали,...

Япония ще изнася бойни самолети, разработени съвместно с Великобритания и Италия

Кабинетът на Япония одобри износа на нови бойни самолети,...

ГЕРБ подозират Васил Терзиев в далавера с имоти

Кметът на София Васил Терзиев предлага през тази година...

Делян Пеевски: Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство

Председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че са необходими...

Финландия счита Русия за най-голямата заплаха за сигурността си

Русия остава най-голямата заплаха за финландската национална сигурност, според Финландската...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img