Двама вицепремиери докладваха в НС за преговорите с Македония

Прочитания 7297
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

Двама вицепремиери докладваха в Народното събрание за преговорите с Македония, предаде репортер на Информационна агенция News24sofia.eu.

Военният министър Красимир Каракачанов подчерта, че политиците в Скопие трябва да си вземат поука. В последно време в македонските медии няма толкова публикации за коронавируса, колкото срещу България, по думите му.

Разговорите стигаха до една ситуация, в която трябваше да четем история и да си показваме документи, изтъкна Каракачанов.

Страната ни до последния момент се е държала кооперативно.

Според Каракачанов през годините Северна Македония е имала спрямо България лицемерна и враждебна политика.

Ескалацията на говора на омразата нараства и през медии и през поведение на тяхната дипломация, заяви Каракачанов.

Българската позиция се представя манипулативно и изкривено в Северна Македония, заяви и външният министър Екатерина Захариева.

България е правила всичко по силите си в опит да постигне едно качествено ново начало в двустранните отношения със Скопие, подчерта тя. Имаме вече дълъг списък на случаи, в които те не се придържат към подписани двустранни документи, стана ясно от коментара на първия ни дипломат. Тоталитарното мислене продължава да държи обществото там в клещи, обясни Екатерина Захариева.

Според нея се създава медийна истерия срещу България и българите.

Припомняме, че вчера министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

Един от аргументите ни да не кажем „да“ на Р.С. Македония е причината, че съседите ни не са изпълнили поставените условия, а едно от тях е, че София иска в преговорния процес да се използва терминът „конституционен език“, а не „македонски език“.

Последното заседание на българо-македонската комисия по историческите въпроси постигна напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес. Комисията се събра след като близо година бе прекъснала работата си заради вътрешнополитическата обстановка в Северна Македония и изборите там.

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие, подписан на 1 август 2017 г. 2019 година завърши със срещата при президента Румен Радев, на която бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС. Преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв предупреди, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Митничари откриха контрабандни флакони със спрей и термо маски МП „Малко Търново“

Митничари откриха контрабандни флакони със спрей и термо маски в пътна чанта на шофьор, преминаващ през МП „Малко Търново“ в посока Румъния, съобщи Агенция „Митници“. При проверка са открити общо 179 стоки от няколко продуктови категории, обичайно предлагани в ловно-рибарските или оръжейните магазини. Проверката е направена на 15 ноември. Шофьорът […]