Два кораба с български екипажи са блокирани в Украйна

Views 48809
0 0

Товарните кораби „Рожен“ и „Царевна“ са блокирани на украински пристанища. „Рожен“, който плава със 17 наши сънародници на борда, се намира в украинското пристанище „Черноморск“. Плавателният съд плава под малтийски флаг и е собственост на Български морски флот, уточнява БНТ.

Двама моряци от кораба „Рожен“ са заявили, че искат да го напуснат и да се приберат у дома. От Параходство „Български морски флот“ заявиха, че правят всичко възможно да бъде осигурен коридор, за може корабът да напусне пристанището в Черноморск.

Корабът „Рожен“ акостира в пристанището на 22 февруари, два дни преди да започне войната.

В акваторията на пристанището има потопен стар кораб, който пречи да излязат в открито море. В района има и поставени мини.

Изпълнителният директор на „Параходство Български морски флот“ к.д.п. Александър Калчев заяви, че в района на пристанището е спокойно и няма риск за екипажа. Моряците са добре и разполагат с достатъчно провизии и гориво. Корабът плава под малтийски флаг и на борда му е по-безопасно от евентуална евакуация по суша.

Минна опасност няма. Беше пуснато навигационно съобщение, че даден район е миниран, но това е съвсем нормално в подобни обстоятелства, знае се къде са въпросните мини. Летищата в района са реално неизползваеми, движение по пътища с автомобили представлява реален риск за тези моряци„, каза изпълнителният директор на „Параходство Български морски флот“.

Само двама от моряците са поискали да бъдат евакуирани от кораба. В момента пристанище Черноморск е затворено, а това означава, че е невъзможно плавателният съд да го напусне.

Не е ясно в момента кой контролира териториалното море на Украйна. Чухме за един, два случая на кораби в региона, които бяха простреляни, поради която причина ние сме длъжни да спазваме абсолютно стриктно дадените препоръки от украинските власти в момента, а те са да не се мърда по никакъв начи„, допълни Калчев.

От БМФ допълват, че са поискали флаговата администрация на Малта да осигури коридор, за да може корабът „Рожен“ да бъде изведен от пристанището безопасно. А министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че се работи за извеждането на двамата моряци от кораба „Рожен“ и евакуацията им по суша.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Байдън: Американци, не се тревожете за ядрената война

Американците не трябва да се тревожат за ядрената война, каза президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от „Ройтерс“. Изявлението на Байдън идва, след като руският президент Владимир Путин нареди силите за сдържане да бъдат приведени в специална бойна готовност. Те включват и стратегическите ядрени сили на Кремъл. Трета световна война […]