Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Дружество „Автомагистрали“ взело аванси за 1.206 млрд. лв. (ОБНОВЕНА)

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

Повече от два часа продължиха споровете във временната комисия на Мая Манолова в парламента за ревизия на фирмите от управлението на Бойко Борисов. Днешното заседание бе с акцент върху дейността на „Автомагистрали“. Фирмата е възложила поръчки за 4.7 млрд. лв. От предишни питания в парламента става ясно, че няма достатъчно техника, персоналът е само от 30 инженери, каза Манолова в началото. Това съобщи репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов.

Съмнително е как са осъществявани проектите – пренаемане, превъзлагане, строителство на магистрали, сред които „Люлин“, „Струма“, „Хемус“, „Тракия“, републиканската мрежа и други.

Манолова посочи, че най-голямата сума от 108 млн. лв. са дадени авансово на „Главболгарстрой“.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обясни пред комисията, че в Закона за обществените поръчки има възможност за такова възлагане, АПИ е взела това решение да се възлага на друго държавно дружество дейности по възлагане, участвали в публични търгове, има и спечелени договори по изграждането на АМ „Хемус“, възложени изцяло по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

По закон „Автомагистрали“ има право да възлага услуги до 20% на външни фирми, които са по-специфични за изпълнение, обясни още министър Аврамова.

Мая Манолова намекна, че парите са похарчени на близки до властта фирми, а регионалният министър в оставка Петя Аврамова поиска Временната комисия и в частност – нейният председател, да не внушават на обществото неверни твърдения, че „Автомагистрали“ обслужва само определени фирми и поиска да се говори с факти, както би било редно.

Изпълнителният директор на АПИ Георги Терзийски обясни, че доставка на материали и наем на техника е практика в строителния процес.

В дебата стан ясно, че са изпълнени над 400 договора, но голямата част от тях били за хартия и химикалки.

Терзийски добави, че „Автомагистрали“ е една от най проверяваните администрации, като дори и в момента текат проверки на Държавна финансова инспекция, именно на договорите на агенцията с Автомагистрали по изграждането на високоскоростната инфраструктура.

От „Автомагистрали“ са участвали в открити процедури по дейности с текущ ремонт и поддържане по първата инфраструктура по територията на страната, мостове виадукти, изпълнявани във времето с добро качество и срок„, каза още той.

Такова строителство се извършва последната година, каквото не е извършвано никога досега. Това налага законови средства за налагане на строителство„, категоричен бе Терзийски.

Той уточни, че не е декларирала подизпълнители, и има други договори за текущ ремонт и поддържане.

От ръководството на дружеството отговори един от управителите й Стоян Беличев в отговор на въпрос, че от близо 5 млрд. лв. поръчки, дружеството е получило аванс около 30% от цялата стойност, 1.206 млрд. лв. Манолова попита как се обезпечават авансите.

Към всяко плащане има издадена неотменима банкова гаранция или застраховка, отговори Беличев.

Имало и сигнал, че са засечени камиони на фирма „Джъмбо“ 33, като Беличев отговори, че са ползвали техника от нея за свлачище.

В дебата се включи депутатът от БСП Румен Гечев, който заключи, че „по ръба на закона 4.7 млрд. лв. са прехвърляли на една държавна фирма, което е 5% от БВП, които са дадени на тройка управители, които са назначени и не е ясно как са избирали фирмите, а истината е, че те са ги подбирали„.

Гечев поиска екип от експерти да провери компанията и да бъде смено ръководството след изборите. Мая Манолова попита фирмите с публична покана ли се канят, Аврамова отговори, че няма такава. На комисията присъства и зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков, който е категоричен, че спекулативно се борави с някои термини. Георги Свиленски поиска реални проверки на „Автомагистрали“.

Дават пари преди да има проектиране, 400 договора, от които 380 са за химикалки, тоалетна хартия и 20 фирми вземат останалите милиарди. Не спекулирайте, че АПИ и Автомагистрали си избират демократично договори„, каза той и обвини, че Беличев 4 г. е съучастник в тази дейност. Спор се образува и върху договорите за магистрала „Хемус“, с плащане на аванси и допълнителни споразумения. Георги Терзийски обясни, че има такова от 17 септември 2019 г. – авансово плащане за част от 1 до 3 на магистралата и проектиране, и друго – от 9 юни 2020 г. за участъците от 4 до 6. Има и задължителни застраховки към строителството на магистралата, стана още ясно. Министър Петя Аврамова обеща да провери дали има застраховки с покритие за 6000 лв. Преди това стана ясно, че комисията вече се състои от 14 членове.

Имаше спор, започнат от депутати от ГЕРБ, че комисията работи върху сигнали, а представянето им липсва в нея. Тома Биков ги поиска, а Мая Манолова отговори, че могат да ги видят в деловодството на комисията.

След половин часов спор за липсата на информация бе гласувано да бъдат изпратени до ресорните министри подадените в комисията сигнали, като стана ясно, че от „Булгартрансгаз“ не са изпратили, сигналът от Българската банка за развитие (ББР) е без основна информация, само няколко странички, повечето не са предоставили никаква информация.

Огромен скандал възникна в комисията на третия час от споровете как „Автомагистрали“ избира фирмите и прави договорите си с тях. Той тръгна от въпрос на Димитър Стоянов от „Биволъ“, който присъства официално на масата сред депутатите. Стана ясно – по покана на самата Мая Манолова.

Въпросът бе към Стоян Беличев, подаден от депутата от Демократична България Иво Мирчев – „Кой е Иван“, „Има ли крадец“ и „Има ли той познанство с Гинка Върбакова, както и общ имот“. Беличев отговори: „Познавам я, съученик съм бил с мъжа й, това са ми отношенията. Или вие искате да ми кажете нещо друго, което аз не знам„.

ГЕРБ отвърна рязко. Трима депутати от партията започнаха да викат в един глас – да се каже на глас кои са крадците. Росица Кирова не изключваше микрофона си в продължение на минути и викаше, че ГЕРБ/СДС са изправени пред Народен съд. Георг Георгиев поиска официално извинение от ДБ и попита дали Мирчев е борец за справедливост. Виковете стигнаха и до „Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС?“, както и коя е Матахари.

Вследствие Иво Мирчев съобщи, че партията му ще внесе дейността на дружество „Автомагистрали“ на прокуратурата, сигналът ще е за начина, по който стават сделките с таблички под масата, в които се устойностява труда и начина, по който става връщането на парите.

В крайна сметка комисията реши стенограмата от заседанието да бъде предадена на АДФИ за проверка на дружеството и на служебния министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДОБНОСТИ В NEWS24sofia.eu!

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха 32-годишен дилър на марихуана в Търговище

Наложена му е мярка "задържане под стража"

Проф. Румяна Коларова: Би трябвало да помагат на служебния кабинет, отколкото да му пречат

Бойко Борисов настоя Димитър Главчев да смени Стефан Димитров. Димитър Главчев поиска оставките на...

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция за Украйна подклажда...

Даниел Митов се отказва от Външно министерство (ОБНОВЕНА)

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ разкритикуваха подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия, съобщава...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img