Другите еднолични решения на Петков според Нинова – спирането на руския газ и затвореното небе

News24sofia.eu
Views 21701
0 0

Другите случаи, в които Кирил Петков е взимал еднолични решения, без да уведомява коалиционните си партньори от БСП, по думите на лидера и вицепремиер Корнелия Нинова са спирането на газовите доставки от „Газпром“ и затварянето на въздушните пространство на България за руски самолети. Представителите на БСП разбрали от медиите за това.

Днес в студиото на Нова телевизия Корнелия Нинова каза това, за което вчера обяви като прелялата чаша на търпение и постави ултиматум за разговорите „без Кирил Петков“. Вчера обаче Нинова отказа да посочи други примери за еднолични действия на премиера, освен обявяването на персона нан грата за 70 представители на руската дипломатическа мисия.

Корнелия Нинова и днес отново заяви, че последният случай е безпрецедентен и никоя държава не си е позволявала подобно нещо. България трябва да е суверенна държава и никой не трябва да определя нейната политика, заяви Нинова, макар и малко по-късно да заяви, че не твърди по никакъв начин, че гоненето на руснаците е под външен натиск.

Корнелия Нинова е твърда, че не е била информирана по никакъв начин, а на Съвета по сигурността към Министерски съвет представител на министерство на икономиката не е присъствал. Сигурна е обаче, че представители на президентството са присъствали, а и шефът на ДАНС казал, че секретарят на президента е бил уведомен. Самата Нинова обаче вчера не е присъствала на закритото заседание, когато депутатите изслушаха шефовете на службите и премиера Кирил Петков.

Как е трябвало да се вземе решение за изгонването на руските представители – според Нинова с гласуване на Министерски съвет, за да може министрите на БСП да гласуват против. Иначе на въпрос дали според нея Кирил Петков е нарушил процедурата, Нинова заяви, че вероятно няма закононарушение и процедурата е спазена.

Ние се борихме срещу модела на Борисов на неглижиране на процедурите, това е по-голямо от конкретния казус, борим се да се върне институционалността и правовия ред“, обясни Нинова.

Трябвало е обаче решението да мине през Министерски съвет, както това вчера е станало с решението за РСМ, когато четиримата министри на БСП са гласували против приемането на френското предложение за актуализиране на Рамковото споразумение. Иначе Нинова призна, че на оперативно заседание на МС е обсъждана реципрочността, което се търси с намаляването на руското дипломатическо представителство у нас и министър Генчовска е представила доклад. Кога и какви са били данните лидерът на БСП не си спомня.

Иначе Корнелия Нинова категорично отрече да се създава коалиция Кремъл – БСП, „Български възход“ и „Възраждане“ – тъй като“ не е възможно и не е разумно да се променя европейския път на България“.

БСП работи за това „България да бъде мястото за търсенето на дипломатически мирен изход от войната в Украйна“, увери Нинова и отново оцени като „много лошо“ това, че Русия ни е поставила в списъка на вражеските държави. Там обаче не били Италия, Германия и Гърция, смята Нинова.

Припомняме, че правителството на Руската федерация одобри списък с чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, като част от Указа на президента Владимир Путин от 5 март 2022 г. Списъкът включва: Австралия, Великобритания, Исландия, Канада, Лихтенщайн, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Сан Марино, Сингапур, САЩ, Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария, Япония и всички страни от Европейския съюз, включително България.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

31% от българите се чудят с НАТО ли, с Русия ли

Руската инвазия в Украйна предизвика бурни обществени и политически реакции и разделения и в Европа, и у нас, а последните дни изгонването на 70-те руски дипломати от България, породи вълна от политически отзвук. На фона на очертаващото се ново разделение, по отношение на това какво мислят нашите политици и граждани дали да

Read More »