Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Драгомир Заков: Затварянето на руското посолство не означава скъсване на дипломатическите отношения

Снимка; архив БГНЕС

Само по себе си затварянето на посолството на Русия не означава скъсване на дипломатическите отношения. Русия има своите интереси. Не бих го определил като война, още повече политическа. Затварянето на посолство е във вреда на страната, която затваря посолство. Това заяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков пред Нова телевизия.

Всеки един дипломат трябва да уважава приемащата го държава, категоричен е Заков, който е и дипломат от кариерата, бивш ръководител на постоянната делегация на Република България в НАТО от 25 март 2019 г.

Според него посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова още от пристигането си категорично не показва уважение към страната ни. „Това, което съм запознат от нейното пристигане до сега – категорично не. Руската дипломатическа служба има доста професионални дипломати, тяхното външно министерство трябва да се замисли дали това трябва да бъде техният представител към България. Не е това начинът да се води дипломация„, заяви Заков.

Имаше моменти, в които можеше да се стигне до отзоваване на посланик Митрофанова, каза той. За него компромисът започва с уважението. Трябва първо да видим уважение. Има много варианти какво означава реципрочност, изтъкна министърът в оставка.

Относно евентуалното закриване на посолството на Русия, Заков изтъкна, че в България и в Русия има много смесени бракове и подобна стъпка ще затрудни хората. Надявам се, че ще бъде проявен здрав разум. Обявяването на персона нон грата не е нещо кардинално, Чехия вчера също отзова руски дипломати, каза той.

Министърът в оставка изтъкна, че да се поддържа такава огромна мисия (като посолството на Русия в България), е голям разход. Такова представителство за България е много странно, вероятно има хора, които са се занимавали и с друга дейност. Нормално е всеки един дипломат да е в полезрението на местните спецслужби. Не бих се учудил руските служби да се намесят в политическата класа, обясни той.

Относно съмненията от БСП, че не е спазена процедурата за експулсиране, Заков каза, че щом ДАНС са дали такъв списък, той предполага, че има данни за такива случаи. „Не мисля, че решението е било еднолично на Кирил Петков„, каза министърът в оставка.

Не сме стигнали до състав на правителството, първо трябва да се види какви политики ще водят. Нека стигнем до там и ще взема своето решение. Поел съм конкретна отговорност, зависи от ситуацията.

Относно слуховете, че и той е бил номиниран за премиер, Заков каза, че не би изкарвал информация от кухнята. Нашият геополитически избор е отдавна направен, води се война, важни са следващите 6-9 месеца, каза Заков.

Модернизацията на Българската армия, това е изключително ключово. Има риск от забавяне на платените изтребители Ф-16. Ако се стигне до разпускане на парламента, това би било риск за целия проект на доставка на изтребителите, отиваме в нова процедура – може да има нова цена, обясни Заков.

За първите 8 изтребителя Ф-16, първият самолет вече е на поточната линия. Министър Заков изтъкна, че се прави възможното за да се удължи ресурса на изтребителите МиГ 29 до пристигането на първите Ф-16 и да има заместващ самолет до момента, в който дойдат първите Ф-16.

Запитан доставя ли България оръжие на Украйна, Драгомир Заков отговори: „Министърът на отбраната не се занимава с търговия. Обикновено крайната дестинация е тази, която пише в документите, държавата, която получава оръжие, има отговорност за него„.

Запитан какво прави Полша с толкова много оръжие, той каза, че неговото мнение, е че Украйна трябва да бъде подпомагана с оръжие, защото Украйна е жертва. Тук въпросът е на чия страна сме – на страната на жертвата или на агресора. Все още не се ремонтира военна техника от Украйна в страната ни. Подписан е договора – условия, резервни части, транспортиране. Още няма конкретни параметри, каза Заков.

За откритата мина в Черно море той каза, че няма рискове – имаше буря в Северната част на Черно море, вероятността да се скъса мина в такива условия е голяма и вълнението да я докарало. ВМС си свършиха работата професионално и експедитивно, каза военният министър в оставка.

Той очаква, че актуализираният бюджет ще увеличи заплатите на военните – на финалната права сме. Няма да бъде еднакъв процент за всички. Ще приложим антиинфлационен подход – най-уязвимите групи ще са с най-висок процент. Няма да се стигне до нарушаване способностите на Българската армия. Няма конкретна бройка, това ще зависи от конкретните щабове и поделения. Не може да си позволим да съкратим цял щаб, допълни военният министър в оставка.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Нови разкрития в News24sofia.eu за намушканата жена в софийския квартал „Надежда“ 4 (СНИМКИ/ВИДЕО)

СДВР издирва 28 - годишен мъж, който е криминално проявен, научи още News24sofi.eu

Париж няма да разхлабва мерките за сигурност

Лоран Нунес, префект на парижката полиция, отговарящ за сигурността...

Плугчиева: Има достатъчно дипломати за Външно

Димитър Главчев беше хвърлен в студената вода на база заложените...

Джигити с 90 км/ч над разрешената скорост засече полицията в Сливенско

Превишаване на разрешената скорост с над 90 км/ч са...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img