Драгомир Заков: Затварянето на руското посолство не означава скъсване на дипломатическите отношения

Views 10318
0 0
Снимка; архив БГНЕС

Само по себе си затварянето на посолството на Русия не означава скъсване на дипломатическите отношения. Русия има своите интереси. Не бих го определил като война, още повече политическа. Затварянето на посолство е във вреда на страната, която затваря посолство. Това заяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков пред Нова телевизия.

Всеки един дипломат трябва да уважава приемащата го държава, категоричен е Заков, който е и дипломат от кариерата, бивш ръководител на постоянната делегация на Република България в НАТО от 25 март 2019 г.

Според него посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова още от пристигането си категорично не показва уважение към страната ни. „Това, което съм запознат от нейното пристигане до сега – категорично не. Руската дипломатическа служба има доста професионални дипломати, тяхното външно министерство трябва да се замисли дали това трябва да бъде техният представител към България. Не е това начинът да се води дипломация„, заяви Заков.

Имаше моменти, в които можеше да се стигне до отзоваване на посланик Митрофанова, каза той. За него компромисът започва с уважението. Трябва първо да видим уважение. Има много варианти какво означава реципрочност, изтъкна министърът в оставка.

Относно евентуалното закриване на посолството на Русия, Заков изтъкна, че в България и в Русия има много смесени бракове и подобна стъпка ще затрудни хората. Надявам се, че ще бъде проявен здрав разум. Обявяването на персона нон грата не е нещо кардинално, Чехия вчера също отзова руски дипломати, каза той.

Министърът в оставка изтъкна, че да се поддържа такава огромна мисия (като посолството на Русия в България), е голям разход. Такова представителство за България е много странно, вероятно има хора, които са се занимавали и с друга дейност. Нормално е всеки един дипломат да е в полезрението на местните спецслужби. Не бих се учудил руските служби да се намесят в политическата класа, обясни той.

Относно съмненията от БСП, че не е спазена процедурата за експулсиране, Заков каза, че щом ДАНС са дали такъв списък, той предполага, че има данни за такива случаи. „Не мисля, че решението е било еднолично на Кирил Петков„, каза министърът в оставка.

Не сме стигнали до състав на правителството, първо трябва да се види какви политики ще водят. Нека стигнем до там и ще взема своето решение. Поел съм конкретна отговорност, зависи от ситуацията.

Относно слуховете, че и той е бил номиниран за премиер, Заков каза, че не би изкарвал информация от кухнята. Нашият геополитически избор е отдавна направен, води се война, важни са следващите 6-9 месеца, каза Заков.

Модернизацията на Българската армия, това е изключително ключово. Има риск от забавяне на платените изтребители Ф-16. Ако се стигне до разпускане на парламента, това би било риск за целия проект на доставка на изтребителите, отиваме в нова процедура – може да има нова цена, обясни Заков.

За първите 8 изтребителя Ф-16, първият самолет вече е на поточната линия. Министър Заков изтъкна, че се прави възможното за да се удължи ресурса на изтребителите МиГ 29 до пристигането на първите Ф-16 и да има заместващ самолет до момента, в който дойдат първите Ф-16.

Запитан доставя ли България оръжие на Украйна, Драгомир Заков отговори: „Министърът на отбраната не се занимава с търговия. Обикновено крайната дестинация е тази, която пише в документите, държавата, която получава оръжие, има отговорност за него„.

Запитан какво прави Полша с толкова много оръжие, той каза, че неговото мнение, е че Украйна трябва да бъде подпомагана с оръжие, защото Украйна е жертва. Тук въпросът е на чия страна сме – на страната на жертвата или на агресора. Все още не се ремонтира военна техника от Украйна в страната ни. Подписан е договора – условия, резервни части, транспортиране. Още няма конкретни параметри, каза Заков.

За откритата мина в Черно море той каза, че няма рискове – имаше буря в Северната част на Черно море, вероятността да се скъса мина в такива условия е голяма и вълнението да я докарало. ВМС си свършиха работата професионално и експедитивно, каза военният министър в оставка.

Той очаква, че актуализираният бюджет ще увеличи заплатите на военните – на финалната права сме. Няма да бъде еднакъв процент за всички. Ще приложим антиинфлационен подход – най-уязвимите групи ще са с най-висок процент. Няма да се стигне до нарушаване способностите на Българската армия. Няма конкретна бройка, това ще зависи от конкретните щабове и поделения. Не може да си позволим да съкратим цял щаб, допълни военният министър в оставка.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Дияна Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Бойко Борисов: Върви чудовищно купуване на гласове - по 10 000 накуп

В момента става чудовищно купуване на гласове – по 10 000 накуп. Всеки депутат, когото купуват, е все едно купуват 10 000 гласа. Това заяви бившият премиер и настоящ лидер на ГЕБ Бойко Борисов по време на общото събрание на членовете и симпатизантите на партията в Пазарджик. По време на […]