Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Драгомир Заков: Вдигнахме изтребителите за малкия самолет по заповед на НАТО

Снимка: архив БГНЕС

Пилотът на учебния самолет е бил в зона, изискваща летателен план и транспондери.

Това заяви военният министър в оставка Драгомир Заков пред журналисти в Министерството на отбраната след като стана ясно, че вчера са вдигнати изтребители, защото самолет без транспондери е летял над Свищов.

Командването на НАТО е подало сигнал към българското ВВС за прехванатия малък самолет край Свищов.

Той уточни, че това е стандартна процедура в рамките на НАТО.

Нашето въздушно пространство е част от интегрираното пространство на НАТО – затова няма как да се лети в него, без да се спазват правилата„, заяви Заков.

По думите му нашите изтребители са били вдигнати по сигнал от центъра на командването на НАТО. „Това означава, че самолетът е правил действия, които центърът на НАТО е възприел като потенциален риск„, обяви военният министър в оставка.

След получения сигнал вдигането на изтребители е било задължително. „Пилотът е установил визуална връзка. Опитал е радиовръзка, но не е получил отговор. Самолетът е кацнал до село Бохот. Очевидно става дума за тренировъчен полет. Очевидно става дума за неспазване на правилата и трябва да се понесат последствията„, подчерта военният министър.

Трябва да се спазват правилата. Моят апел към всички авиоклубове в страната е да спазват правилата и да бъдат особено внимателни, на фона на настоящата международна обстановка. Не бива да се стига до подобни ситуации, в които да се налага да се харчи ресурс на военновъздушните сили за подобни операции„, подчерта Заков.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Google уволни 28 служители заради протести срещу договор на компанията с Израел

В отговор на седящи демонстрации против договор с Израел на стойност...

Мая Манолова и Ваня Григорова отрязаха Левицата

Левицата се явява във формат на коалиция

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

Билетът за влак скача с 20%

Увеличават се цените на билетите за пътуване с влак,...

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img