ДПС търси своя кандидат за президент, за да защити демокрацията

Views 14954
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Emrah Doğru

Централното оперативно бюро на ДПС ще издигне и регистрира кандидатите на партията за президент и вицепрезидент.

На онлайн заседание на Централния съвет бяха одобрени критерии и процедура за номиниране на кандидати за депутати за изборите на 14 ноември. Сред тях са да бъде избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на ДПС и на либерализма.

Освен това беше приета декларация, която осъжда всяко погазване за законите на страната и Конституцията. В нея от партията предупреждават, че няма да позволят използването на държавния репресивен апарат за предизборните цели на президента и неговите министри.

Те подчертават, че на предишните избори силовият министър Бойко Рашков се е включил активно в предизборната кампания, използвайки методите на комунистическия режим.

От ДПС заявяват, че членове и симпатизанти на ДПС са били подлагани на полицейски тормоз и са били извършвани обиски и арести в нарушение на законите на страната.

Според тях целта е била „сплашване, унижаване и стъпкване на човешкото достойнство, по същество лишаване от основни човешки, граждански и политически права„.

От партията посочват, че са сезирали компетентните органи в Европейския съюз и ще настояват за обективна независима проверка на всеки конкретен случай.

ДПС са поставили въпроси и до министър Рашков, който обаче не отговорил. Въпреки това и в 47-ото Народно събрание те щели да поставят тези въпроси с искане министърът да понесе своята отговорност.

От ДПС са категорични, че само така може да бъде защитена демокрацията.

Единствено и само демокрацията може да ни даде свободата и да гарантира правата ни, подчертават от партията и настояват за свободни, честни и демократични избори.

ДПС ще наблюдава внимателно този процес и няма да позволи нито на Румен Радев, нито на Бойко Рашков да нарушават Конституцията и законите на страната, посочва се в декларацията.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Калин Иванов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Четирима в болница след тежка катастрофа в София

Четирима души пострадаха при тежка катастрофа в София, съобщава bTV. Пътният инцидент е станал малко след 6.00 часа тази сутрин на бул. „Владимир Вазов“ и „Васил Кънчев“. Ударили са се два автомобила. На мястото са изпратени три линейки. Трима от пострадалите са приети в „Пирогов“, а един – в „Царица […]