Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДПС търси формулата на кабинета „Габровски“ (ВИДЕО)

Снимка: Светломир Стоянов, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите от парламентарната група на ДПС се надяват кандидатът на ГЕРБ за премиер Николай Габровски да допринесе за нормалност в политическата среда. Освен нормалността, Мустафа Карадайъ открои, че е нужно и друго – да има яснота какво ще прави кабинетът „Габровски“.

По време на проведената среща в зала „Изток“ на Народното събрание за съставяне на правителство с първия мандат, Карадайъ добави, че за да има кабинет, за ДПС нормалността е аксиома, но трябва да се търсят и формулите. За ДПС е много важен елемент е програмата, цели и приоритети на правителство, включително и персоналният състав на проектокабинета „Габровски“.

За ДПС ще е интересно да чуят вижданията в каква посока вървят политиките на проф. Габровски.

Мустафа Карадайъ допълни, че Габровски няма нужда от партийно-политическите противоборства, които за съжаление се наложили през последната година в страната. ДПС са радостни да чуят, че на политическия терен трябва да се търси нормалността. За формацията това не е чужда тема и за това призовава от 2016 г. Нормалността в политиката минава през диалог, каза Карадайъ.

Той е съгласен с тезите на Габровски, че ярките партийни фигури биха затруднили прехода към нормалността. Диалогът все още е много далече, а все още се поставят ултиматуми с кого може да се говори и с кого не, посочи Карадайъ.

Според Карадайъ промените в Конституцията се ползват като политическа дъвка, но малко са политиците и партиите, които правят нещо по темата. С честите избори и смяната на правителства, стигаме до ситуации, в които трудно може да се отговори на въпросите за Еврозоната и Шенген например.

За Плана за възстановяване и устойчивост Мустафа Карадайъ посочи, че има едни 60 млрд. лв., които стоят на трупчета в Брюксел, и не се знае дали ще ги вземем.За да има тройка от тотото трябва да има фиш, а не сме си пуснали фиша. Нямаме утвърден фиш, който по един или друг начин да ги заяви„, сравни Карадайъ спортния тотализатор със средствата от Плана.

Кандидатът на ГЕРБ за премиер Николай Габровски посочи, че в проектокабинета му ще влязат хора професионалисти с добро име. Той обаче отсече, че няма да каже повече за състава си за изпълнителната власт.

Не става дума за някого, който не е имал политически виждания, а за хора, които са известни с доброто си име, а не с политическите си пристрастия. Аксиома трябва да бъде нормалността, диалогът, работещ парламент, приемането на България в Шенген, усвояването на средствата по Плана за възстановяване, приемането на България в Еврозоната, повтори Габровски тезите си. Заедно с него присъстваха още председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

Той ще се опита да бъде гарант за търсене на конституционно мнозинство, ако трябва да правят малки промени в Конституцията, които да подобрят контрола на дейността на главния прокурор.

Той благодари на депутатите на ДПС за отзованата среща, като открои задачата за съставяне на кабинет – доста тежка. Желанието на проф. Габровски като един представител на гражданското общество, отдалечен от партийни пристрастия, е да помогне за по-нормален тон в политиката. Неговото желание е да изгради екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да преведат България през критичните месеци и да се избегне влизането в цикъл от предсрочни избори.

Ако не се състави правителство сега, вероятността да се отиде на следващи и по-следващи предсрочни парламентарни избори е огромна, предупреди кандидатът на ГЕРБ за премиер.

Проф. Габровски е доволен, че по повечето теми ГЕРБ и ДПС мислят по еднакъв начин. Липсата на каквито и да било средства по европрограмите, така и за решението на Шенген, за него като гражданин са обидни. „Фишът за евросредствата, за който говорите, минава през редовно правителство. Ако ходим от избори на избори, няма как да се пусне фишът и ще продължаваме да бъдем в същата роля и жертва. Това не е редно, а нормализирането на тона е задължително, за да се преодолее етапът. Трябва да се намали остротата на противопоставянето и да се намери начин да имаме доверие към себе си„, подчерта той .

Според Габровски причината България да не бъде приета в Шенген е липсата на доверие между политиците. Той още веднъж подчерта, че ще предложи експерти в кабинета си, които да отговорят на предизвикателствата пред България. Мустафа Карадайъ увери, че по всяко едно време може да говори с кандидата на ГЕРБ за премиер.

Повече гледайте във видео репортажа на NEWS24 TV:

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шофьор блъсна пияна жена в Силистра

След употреба на алкохол 27-годишна жена беше ударена от...

Португалия иска обяснения от Иран за отвлечения търговски кораб

Португалските власти са поискали от Иран допълнителна информация относно...

Дядо блъсна с кола внука си в Разградско след спор за стари тухли

79-годишен жител на село Брестовене в община Завет, област...

Синът на Деси Цонева показва средни пръсти

Синът на чернокосата тв кулинарка Деси Цонева показва средни...

Галъп: 44% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е...

Европейският авиорегулатор препоръчва повишено внимание в небето над Иран и Израел

Европейският авиационен регулатор потвърди съвета на авиокомпаниите за повишено...

Калин Стоянов: Бившият директор на ГДБОП се е срещал с Нотариуса

По негово време жената на Нотариуса е назначена в МВР

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img