Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДПС пресече амбициите на Нинова за прекрояване на бюджета, но не съвсем (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

Не би следвало към настоящия момент да се отваря бюджетът за сериозни промени поради опасността от популистко наддаване от партиите и 15-милиардния дефицит, заложен от предходните актуализации, дело на редовния кабинет „Петков“. Това мнение изрази на среща с БСП по темата председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

В петъчния ден социалистите провеждат трети пореден кръг от разговори, посветени на финансовата рамка за догодина, след като в сряда постигнаха единство с „Продължаваме промяната“, че нов бюджет следва да бъде внесен, а не да бъде удължен текущият, както възнамерява служебният кабинет. В четвъртък пък в разговорите с ГЕРБ партията на Бойко Борисов изрази склонност по-скоро да се изпълни идеята, идваща от „Дондуков“ 1.

Сред основните искания на левицата са между първо и второ четене на законопроекта за продължаване на текущия бюджет, внесен от Министерски съвет, да бъдат прекроени основни параметри като повишаване на минималната работна заплата на 850 лева или 50% от средната, успоредно повишаване на парите за майчинство, въвеждане на необлагаем минимум от 504 лева и дефиниция за енергийна бедност, запазване на размера на ваучерите за храна, освобождаване от данъци на младежи до 26 години, таван на цените на енергоносителите и др.

Като „крачка в правиланата посока“ определи срещата Карадайъ, но изтъкна – не е работа на служебен кабинет да променя такива основополагащи фискални политки. Припомни и трите актуализации на Асен Василев.

По оценка на нашите експерти имаме наследен дълг по 15 милиарда на година и трябва да видим в каква рамка слагаме новите социални мерки. Защото е важен въпросът откъде идват парите , защото в тази политическа криза, в която се намираме, няма изгледи цената на дълга да намалее.“

Все пак лидерът на движението изрази добра воля за диалог и евентуално коригиране на някои пера между първо и второ четене. „Не трябва да правим нов бюджет, а да разгледаме параметрите по удължаването на сегашния“.

Снимка: БГНЕС

От своя страна Корнелия Нинова поздрави ДПС за конструктивния подход, но посочи – следва да се прави разделение между въпроса за съставяне на правителство и бюджета, от който зависят ключови социални политики. От БСП гарантират още – няма да се изпада в популизъм, а заложените мерки напълно отговарят на здравите фискални критерии.

Търсене на разумно решение, което да осигури доходите на хората, да гарантира здравината на икономиката, но при условие, че не дестабилизираме икономиката и макрорамката на бюджета„, представи основата на концепцията си силният човек на „Позитано“ 20.

Разговорите по темата ще продължат, увериха се взаимно в края на срещата представителите на двете партии.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Младеж е в ареста за домашно насилие над 17-годишното си гадже в Горна Оряховица

20-годишен младеж е арестуван в Горна Оряховица за причиняване...

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img