Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДПС обсъди с Гешев повече правомощия и закриването на спецправосъдието

Мустафа Карадайъ, снимка; БГНЕС

ДПС пита главния прокурор Иван Гешев за последствията след закриването на спецправосъдието и за правомощията на главния прокурор. Това се случи на среща в парламента, поискана от самия Гешев с всички парламентарни групи.

По първата тема главният прокурор каза, че се чака анализ след 10 ноември, но имало предварителни данни. „За съжаление ще са доста трагични за българските граждани„, посочи Гешев и го определи като експеримент за „лустрация на съдии и прокурори„. Неговите очаквания след реформата в спецправосъдието са, че ще бъдат унищожени производствата, което води до тероризъм и трудно изпълнение на борбата с престъпността, което ни връща към проблеми от 2012 г.

Иван, Гешев, снимка: БГНЕС

Ние сме единствената държава в ЕС, където няма организирана престъпност„, коментира Гешев.

Той очаква скоро да няма осъдителни присъди за тероризъм. „Прокуратурата има проблеми, трябват спешни законодателни промени за престъпленията за транспорт, за телефонните измами„, поясни прокурорът.

Или се решава проблемът, или става необратим. Делата загиват едно по едно, а нови няма„, коментира Гешев.

Като главен прокурор няма да позволя намеса в средната класа и това противоречи с основни европейски ценности. Нивата на престъпност всеки български гражданин да си направи извод какви са„, призова той.

Снимка: БГНЕС

Преди това лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ държа реч, в която открои, че партията държи на възстановяване на държавността и държавните органи да работят в диалог и взаимен контрол.

Последните няколко години, включително 48 НС – се вижда в зала как рамбовщината излиза на преден план, всеки си мисли, че раздава справедливост, според своите разбирания, там демокрацията е в тотална криза„, каза той.

Властите не бухалка, а в услуга на хората и бизнеса, поиска Карадайъ.

ДПС иска нормалност в политиката, а за тях това е „диалог“. В дълг към обществото сме и въпросът трябва да се реши с нормалност, държавност, демокрация, поясни Карадайъ. Той даде за пример, че имало „правомерна полицейщина, защото изпълнявала партийни поръчки и вече ставала „милиция“ (б.а. действията на бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков). Карадайъ каза, че пак ще сезират прокуратурата.

Все по-актуални стават виртуалните престъпления, даде за пример зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. В тази връзка той поиска увеличаване на ефективността и съставът на следователите и да обучават разследващи полицаи.

В заключение Мустафа Карадайъ се възмути, че главният прокурор има само административни функции. Промените в спецправосъдието той определи като „обслужващи определен кръг„. Иван Гешев отговори, че проблемът с правомощията трябва да бъде решен и темата да се обсъди професионално, имало препоръка и от европейски партньори.

Прокуратурата отдавна не е централизирана, механизмът за промяната е през Конституцията. Всички други опити не почиват на законодателството“, поясни той.

Гешев коментира също, че „се надява нежеланието за среща с ДБ и ПП да не се дължи на страх„.

Снимка: БГНЕС
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Най-малко 10 джихадистки нападения предотвратени в Европа през 2023 г.

Това съобщи нидерландската разузнавателна агенция AIVD

Има достатъчно ваксини срещу коклюш в склада

От началото на годината са регистрирани 214 положителни за...

Кадиров от фитнеса: Не умирам, вдигам железа (ВИДЕО)

Чеченският президент Рамзан Кадиров се опита във вторник да...

Прокуратурата поиска задържане под стража на Марин Димитров

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд за налагане...

Депутатите не искат елфи да чертаят пътя на „Турски поток“ у нас (ОБНОВЕНА)

Депутатите от временната парламентарна комисия за изчезналата пътна карта...

Трагедия с мигранти край Джибути

Шестнадесет потенциални мигранти загинаха, а други 28 са в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ-СДС искат засилени мерки за сигурност около храм „Света Неделя“ в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС)...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ разкритикуваха подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия, съобщава...

Първо в News24sofia.eu! Наркоманката Диона се появи в Софийския районен съд (СНИМКИ)

Делото срещу поп фолк певицата ще започне на 4 юни, като тогава ще бъдат разпитати вещите лица, изготвили експертизата за наличието на кокаин в кръвта й

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img