ДПС: Изборите са въпрос на месец-два

Прочитания 17742
0 0

Изборите са въпрос на месец или два. Това предрече депутатът от ДПС Халил Летифов в сутрешния блок на БНТ. По график редовните парламентарни избори трябва да са в края на март следващата година. Повече от два месеца не затихват протестите с искане за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Ако трябва да бъде точни, ние вече сме в състояние на кампания, на избори. „Кога“ е въпрос на месец или два, каза депутатът.

Той припомни, че движението се е обявило против идеята на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция, което е идеята на управляващите за излизане от политическата криза.

Въпреки очакванията за скорошни избори, Летифов прогнозира, че ще има достатъчно време за приемане на промени в Изборния кодекс. ДПС иска да се ореже възможността за преференциално гласуване. ГЕРБ пък настояват за промени при машинното гласуване – според тях в секциите с над 300 избиратели не трябва да се гласува само машинно, а и с бюлетини.

В същото време ДПС предлагат съставянето на експертен кабинет, като кой да го оглави е въпрос на преговори. Предложението на ДПС е експертният кабинет да бъде оглавен от човек предложен от ГЕРБ, а вицепремиерът да е от втората по големина партия. БСП обаче са против такъв сценарий. Вицепремиерът Красимир Каракачанов също заговори за експертен кабинет. Според ДПС този експертен кабинет трябва да се заеме с кризата, договаряне на средствата от ЕС за коронавируса, следващия програмен период и Зелената сделка и да осигурят честни избори.

Летифов, коментирайки отношенията между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, каза, че в момента има война между институциите, от която следва колективна безотговорност. Това обаче трябвало да се промени, но, за да се случи това, трябвало да се загърби популизмът.

Очевидно е този нарушен диалог между тях, очевидна е тази война срещу институциите. Затова и ние поискахме оставките както на Министерския съвет, така и на президента. Това ще е крачка назад, с която смятаме, че всъщност диалогът ще стане възможен, заяви депутатът.

Той допълни, че ДПС са участвали в избирането на Радев с идеята, че той ще бъде контрапункт на политиката на реваншизъм. Това обаче не се случило.

Ние виждаме същото, от другата страна обаче, с обратен знак. Още от същото, но с обратен знак, каза Летифов.

Според него Радев не е осъзнал за какво служи президентската институция.

В четвъртък вечерта традиционният протест с искане за оставката на правителството стигна и до централата на ДПС на столичния бул. „Стамболийски“. Сградата бе замервана с яйца.

Според Летифов няма нищо ново под слънцето. Той припомни протестите при лятната резиденция на почетния председател на движението Ахмед Доган край Росенец.

Там имаше организирани акции с цел някои политически субекти да бъдат реанимирани и, странно, но когато се качат на гърба на ДПС и на г- Доган, странно бързо те биват забелязани от обществото, каза Летифов.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Конгрес на БСП през уикенда ще избира нов Национален съвет

БСП ще проведе 50-ия Конгрес на партията през уикенда в НДК. Юбилейният форум започва утре в зала 1 в 10.00ч., очаква се присъстват над 500 гости- близо 40 представители на дипломатическия корпус, кметове, интелектуалци, хора на науката и културата, депутати от Великото Народно събрание, представители на парламентарната група на “БСП

Read More »