Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Доставяме снаряди и патрони на Украйна?

Снимка: архив БГНЕС

България ще помогне на Украйна освен с хуманитарна помощ и със снаряди и патрони. Това заяви украинския посланик у нас Виталий Москаленко в студиото на БТВ.

Като подробности той посочи единствено, че помощта ще бъде доставена посредством въздушна връзка през територията на Полша. В момента се водят преговори, поясни Москаленко.

Припомняме, че само преди седмица държавната руска информационна агенция ТААСС съобщи, че при обстрел срещу Донецката народна република украинската армия е използвала произведени в България гранатомети RHV-HEF, произведени в българския завод „Арсенал“.

Информацията, макар и непотвърдена, предизвика министъра на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова да излезе със специално изявление, на което увери, че няма издадено нито едно разрешение за износ на български боеприпаси за Украйна от времето на Минските споразумения.

Според Виталий Москаленко отговорът на Европа трябва да бъде по-решителен и сериозен. „Първо, тотална изолация на Русия от всички международни организации и осъждане на тази агресивна война. Изключване от SWIFT и максимална подкрепа от всички страни„, смята украинският посланик.

На въпрос под чий контрол е авариралата АЕЦ „Чернобил“ и има ли информация за повишени нива на радиация в района той потвърди, че централа е завзета изцяло от руските войски. „Руската федерация лъже, че осъществява охрана на АЕЦ-а. Те са взели за заложници работещите там, каза още украинският посланик.

Потвърди и че има данни за незначително повишение на радиацията в региона. Конкретни показатели обаче не може да предостави.

Българите в Киев, които са около 140 и очакват евакуация, ще могат да напуснат града, когато падне комендантския час – той ще продължи до 8 ч. в понеделник. През това време на територията на Киев няма възможност да дойде никакъв транспорт. „Знам, че в околностите на града има автобуси, които искат да дойдат да вземат българските граждани. Но заради комендантски час никой не може да даде гаранция, че те няма да бъдат атакувани, както от руските разузнавачески групи, както и от бранителите на Киев„, обясни посланикът.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия открила доказателства за украинска връзка в атентата край Москва

Руските следователи са открили доказателства, че въоръжените мъже, които...

Радан Кънев не очаква криза около назначаването на служебния кабинет

Промените в Конституцията не могат да доведат до проблем....

Фалшиви сигнали за взривни устройства дойдоха от адреси извън ЕС

Днес постъпиха злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище...

Фалшив сайт набира французи за войната в Украйна

Френските власти разкриха фалшив уебсайт за набиране на френски...

БАБХ установи огнище на Инфлуенца А по птиците в с. Цалапица

В птицефермата са отглеждани около 86 000 птици

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Северна Корея няма интерес към среща на върха с Япония

Северна Корея заяви във вторник, че провеждането на среща...

Българският институт INSAIT е най-цитираният форум за изкуствен интелект в света

Българският институт към Софийски университет "Св. Климент Охридски" INSAIT...

Депутатите приеха на второ четене увеличаване на „Гранична полиция“

Капацитетът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен по два...

Лондон: Русия е пред дилема за армията си

Публикувани са обяви за набиране на военнослужещи за новия...

17 години затвор за мъжа, пребил до смърт пастир през 2020 г. във Варненско

Окончателно 17 години затвор за Дончо Драганов, който през...

Русия към САЩ: Помислете пак дали „Ислямска държава“ стои зад атаката в Москва

Русия постави под съмнение твърденията на Съединените щати, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img