Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Дори скокът на пенсиите да се забави, парите ще бъдат дадени със задна дата

Повишението на пенсиите от 1 юли, предвидено с актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, скара БСП и опозицията, представляваща вече мнозинство в парламента.

Пръв темата коментира в кулоарите на парламента финансовото острие на „столетницата“ Румен Гечев. Той обвини партиите, противници на правителството, че заради тях пенсионерите няма да получат полагаемите им се пари.

Ние предупредихме многократно, че от 1 юли можеше пенсиите да бъдат повишени с 20%, а от първи октомври да направим цялата пенсионна система справедлива, като я преструктурираме. Това беше одобрено с нашите партньори от коалицията и постигнахме единодушие. Това, че изтича срока и няма да бъдат платени тези 20%, а само 6% се дължи на следните субекти – „Има такъв народ“, ГЕРБ, Движението за права и свободи и „Възраждане“. Десетки пъти обяснявахме, че днес трябваше да бъдат приети двата малки бюджета (на ДОО и НЗОК) и големият бюджет, където са включени трансферите към ДОО„, каза Гечев.

Тези четири партии провалиха пенсиите на над 2,5 милиона български пенсионери„, подчерта той. „Да си разиграваш коня тук и да преследваш някакви политически цели не е приемливо„.

Ако бюджетът на ДОО бъде приет следващата седмица, то предвиденото увеличение щяло да се изплати на по-късен етап, като било под въпрос това дали могат да бъдат платени със задна дата полагаемите се средства от 1 юли, добави Гечев.

Никакъв проблем не представлява да бъдат платени по-високите пенсии, считано от 1 юли, но със задна дата на по-късен етап, категоричен обаче бе Хасан Адемов от ДПС.

Разбира се, пенсионерите трябва да бъдат спокойни. Ако не получат по някаква причина увеличението от началото на месец юли, ще го получат или малко по-късно през юли, или с пенсията за месец август. Така че никой няма да загуби по никакъв начин. Излишното драматизиране на тази ситуация се дължи на това, че БСП са изнервени, не знам по каква причина„, внесе яснота той.

В програмата на Народното събрание, която беше предложена, нямаше никъде точка за бюджета на ДОО. Така че това, което БСП се опитва да наложи, че заради опозицията няма да има пенсии, е абсолютна лъжа. Не е имало такава точка в заседанията на парламента. Самият бюджет беше внесен достатъчно късно, за да бъде ясно, че няма как в рамките на закона и процедурите, този бюджет да бъде приет до 25 юни. Няма саботаж от страна на опозицията, по-скоро самите управляващи направиха така, че да обвинят опозицията„, посочи на свой ред бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева.

Тя прогнозира още – най-вероятно наистина от 1 юли няма да влезе в сила планираното по-високо увеличение, а само такова от 6%. Но и тя, както Адемов, успокои – всички пенсионери ще получат парите си, но със задна дата.

Следва да се отбележи, че нито „малките“, нито „големият“ бюджет може да бъде гласуван в зала, защото още фискалните рамки не са минали през ресорната комисия по бюджет и финанси, която следва да ги одобри на второ четене. Едва в четвъртък пък изтече срокът по закон за внасяне на предложения за изменения в държавния бюджет.

В петък следобед пък Комисията по бюджет и финанси заседава извънредно, за да разгледа на второ четене бюджетите на ДОО и НЗОК.

Припомняме, че депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет, след като на 9 юни водещата бюджетна комисия не даде зелена светлина, но изпрати директно в зала гледането на макрорамката.

Актуализацията обаче се забави, тъй като се развиха няколко труса, включително и свалянето на председателя на НС Никола Минчев и дебат по завършил успешно вот на недоверие.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Гръцки военен кораб прeхвана два дрона на хусите в Червено море

Гръцки военен кораб служещ във военноморската мисия на Европейския...

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сирия: Израелски ракети са ударили обекти на ПВО

Сирия съобщи в петък, че израелски ракети са ударили...

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

ПП-ДБ: Причината за новите избори е Делян Пеевски

"Решението да отидем на нови избори, беше на Делян...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img