Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Дончева и Митов се хванаха за гушите заради промените в ИК и мораториума

Ние висяхме на косъм и при тия избори, но прескочихме. Предсрочните избори няма да зависят от нас. Ние трябва да се подготвим за всякакъв вариант. По вероятно е да има предсрочни избори до лятото, отколкото да няма.

Това каза Татяна Дончева, коментирайки възможността за скорошно нови избори за парламент в предаването „Панорама“ по БНТ.

По добрият вариант за стратегическите цели на партиите от протеста е да има правителство до Нова година, да се справи с определени задачи, които да бъдат обявени пред обществото. и след нова година да се отиде на избори. БСП може да се присъедини към нас, но герб няма как да се присъедини„, каза още Дончева.

Дончева разясни целите на едно такова правителство.

Целта е не толкова да кадрува парламента, а парламентът да реши още няколко съществени въпроса, особено по отношение на съдебната система. Има голямо количество законопроекти, но ако ние използваме рационално времето, бихме могли да направим съществени промени в съдебната система, които да оправдаят краткия живот на парламента и ще ни даде добър старт. Ако това се случи, ние ще бъдем достатъчно убедителни за избирателите като двигател на промяната и хора с капацитет за сериозни решения, които да бъдат насочени напред„, обясни съпредседателят на парламента.

По думите ѝ, темата с мораториума трябва да бъде обяснена на зрителите разбираемо.

Приемайки закона за публичните предприятия, ГЕРБ е извратил прилагането на закона. Така например в най-сериозните български болници вместо уважавани лекари има болнична управа от милиционери от Симеоново и икономисти. Стигнало се е до това, окопаване на ГЕБ на втория ешелон при назначаване с бясно темпо на всякакви кадри в държавата и правене на псевдо конкурси„, обясни Дончева.

Тя разкри и за фрапиращ случай, който била научила наскоро от директор на държавно предприятие.

Ето какво той е казал на Дончева: „Бордовете на държавните дружества с принципали министерства са от пет човека. Четирите човека ми ги дадоха от ГЕРБ, написах им презентациите. Журито на конкурса пита защо презентациите са еднакви, но аз за да остана на поста си трябваше да ги напиша и четирите и те няма как да бъдат написани различно„.

По думите на Дончева мораториумът не е нарушение на Конституцията и нищо няма да се сбърка в държавата.

Конституционият съд ще каже, отбеляза на свой ред Митов,който също участваше в предаването.

Дончева обаче го контрира: „Ще видим какво ще каже, защото до сега такива неща не са отменяни„.

Дончева коментира и нахлуването на Мая Манолова в „Булгартрансгаз“ и призна, че Комисията за ревизията на управлението има предизборни цели.

Не вярвам, че търси 800 000 страници. Няма какво да ги прави. Тя е отишла там и е поискала нещо. Управата твърди, че страниците са 800 000. Комисията е направена с предизборни цели. Едната е да бъде място, където хората да подадат сигнали и жалби за всякакви злоупотреби на ГЕРБ и самата комисия да вземе два-три случая и да ги покаже на обществото„, каза Дончева.

По думите ѝ, икономическата криза е родена от практиките на ГЕРБ, на определени приближени на подземния свят фирми, на които им се дава проекти за санирание, обществени поръчки, концесии.

Промените в Изборния кодекс също са предизборни. Точно така, призна още представителката на „Изправи се! Мутри вън!“.

Тя добави, че Изборния кодекс трябва да се промени, за да не обслужва ГЕРБ и посочи редица нарушения на вота.

Митов обаче се включи и категорично заяви, че думите на Дончева, по-специално за нарушенията по време на вота, са някакъв фолклор. „Ако имаше изборна машина, то някои партии нямаше сега да са в парламента. Абсолютно скандално е, че промените в Изборния кодекс са предизборни“, каза той.

През изминалите години Митов не се е занимавал с битовизмите на българската политика, което го отдавам на външнополитическата му дейност. Той е прекрасно подбран за да създаде един благовиден образ за нашите атлантически партньори„, отвърна му Дончева.

Що се отнася до изборния кодекс, Дончева получи подкрепа и от председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.

От години говорим за хората в чужбина, които не могат да гласуват. От години говорим за сгрешените протоколи. Сега, когато всички узряха за промените в Изборния кодекс, искам да се обърна към новите партии. Промените ще зависят от времето, в което те могат да се реализират. Ако има служебен кабинет, това ще може да се случи„, каза Йордан Цонев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Хамас“ иска примирие, за да открие заложниците в Газа

Високопоставен представител на "Хамас" заяви в четвъртък, че само...

Двама побойници от Силистра пренощуваха в ареста

Полицията в Силистра арестува две лица за грубо нарушаване...

Руснаците превзели Богдановка и настъпват към Часов яр

Руската армия в Донецка област е окупирала село Богдановка...

Поражение за управляващите на изборите в Южна Корея

Либералните опозиционни партии в Южна Корея постигнаха убедителна победа на...

Иран мъсти на Израел със 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Рано тази сутрин, около 6 часа, Израел свали част...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img