Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Докладът на ЕК: Епикриза преди или след болестта

Докладът на Европейската комисия за върховенството на закона у нас е един изключително добър доклад за България, защото е обективен и показва каква е болестта на България. Ние ще започнем нейното лечение с оставката на господин Борисов.

Това заяви евродепутатът от БСП Елена Йончева от Брюксел за сутрешния блок на БНТ.

Тя посочи, че докладът е много добър за България, защото страната ни не вижда големите проблеми, страната ни не се развива по демократичен път и това било абсолютно безспорно.

В доклада се казва, че законодателството е под заплаха в България и законите се променят много лесно и се модифицират много бързо в нечий интерес. Знаем как мнозинството в парламента променя своето решение и се подценява ролята на Народното събрание, коментира Йончева.

На противоположното мнение е евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, според когото докладът на ЕК също е обективен и съдържа немалко положителни констатации. Той не е съгласен с твърденията, че е докладът е катастрофален – такива обяснения не съвпадали с истината.

Реформи в България са започнати и пътят към тяхното решаване е налице, посочи Новаков.

Той не се съгласи с част от констатациите на Йончева, но призна за критиките за отчетността на главния прокурор. Всичко това обаче минавало през промени в Конституцията, които обаче от БСП не били подкрепени.

Промени са необходими, но те минават само през Конституцията, подчерта Новаков.

Елена Йончева изтъкна, че проблемът с Конституцията не е, че имаме необходимост от нова такава, а че сегашната не се спазва.

Докладът на ЕК показва, че в България няма законодателна сигурност, а има еднолична власт. Това се вижда, изговаря се от ЕК и предстои дискусия на 5 октомври в пленарна зала за състоянието на върховенството на закона в България, обясни тя.

По думите на Йончева в България няма върховенство на закона. Слабостта на доклада е, че не дава конкретни препоръки, а показва, че България е извън демократичния път, отбеляза Йончева и допълни, че начинът, по който функционира България в последните 10 години, щял да дойде краят независимо от една оставка.

Андрей Новаков подкрепи идеята върховенството на закона да бъде свързано с отпускането на европейски средства. Това става само тогава, когато покажем в страната ни, че няма злоупотреба с европейски средства. Нашата страна е под средното ниво на злоупотреба с европейски средства, категоричен бе Новаков.

В доклада се казвало, че повечето медии са проправителствени и са на хранилка от съответното правителство. Йончева е направила предложение в ЕК средствата от Европа за българските медии да не минават през правителството.

Андрей Новаков контрира тезата с думите, че в България никога не се е стигало до зверствата над журналисти като в други държави.

Йончева посочи, че трябва да има морков и тояга за европейските средства и нарушаване на върховенството на закона у нас, защото в следващите години България постоянно щяла да бъде наблюдавана от ЕК.

Много би било трудно да се докаже, че правителството насочва едни финанси за едно или друго място, когато един кмет кандидатства за определени пари. Всичко, което става по европейските средства е публично, категоричен бе Новаков.

България вече няма нужда да бъде подлагана на мониторинг, категоричен бе Новаков, а според Йончева последният доклад на ЕК е много добър за България, защото е епикриза, че страната ни излиза от европейския демократичен път, за което трябва да се вземат мерки.

Политическите партии у нас също се разминаха в интерпретацията си на документа.

От ГЕРБ също определиха доклада като обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати. От БСП пък заявиха, това бил доклад, който отчита изгубеното време, тъй като нито един от проблемите не бил решен, а и допълнително се появили още нови проблема.

От „Демократична България“ отчетоха като положителен факта, че се прави анализ за системната корупция като управленски модел в страната. В доклада обаче липсвали важни моменти като снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, а Европа продължавала да не вижда цялата истина за България.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран пред СС на ООН: Време е Израел да понесе отговорност за агресията в региона

Въоръжените силите на Ислямска република Иран извършиха поредица от...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

Движим се към пълноправно членство в Шенген, уверява министър Стоянов

Посещението на германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер...

Дядо блъсна с кола внука си в Разградско след спор за стари тухли

79-годишен жител на село Брестовене в община Завет, област...

Корнелия Нинова: На 1 май БСП стартира разговори за широко ляво обединение (ВИДЕО)

БСП започва усилени разговори за широко ляво обединение, като...

Румен Радев пак настоя за съвместна развойна дейност в НАТО

Насърчаване на съвместната научно-изследователска и развойна дейност в сферата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img