Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Доходността на краткосрочния държавен дълг скочи с 60% за месец

Снимка: архив БГНЕС

Министерството на финансите съобщи, че на 11 април е пласирало успешно ДЦК за 500 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 0,88 процента. Става дума за облигации от преотворена емисия на ДЦК със срок на погасяване от три години и половина.

Общият размер на подадените поръчки достигна 752,35 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,50. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 65 базисни точки, като на предходния аукцион за същата емисия, проведен през месец март 2022 г., спредът към германските федерални облигации беше в размер на 81 базисни точки„, пишат от финансовото ведомство.

Това, което не се казва в съобщението за успешната емисия, е, че средната доходност, при която тя е реализирана, е с 60% по-висока от доходността – 0.55% годишно, постигната при пласирането на същите тези облигации със същия обем през март тази година. Разлика от 0.33 процентни пункта си е точно 60% ръст. При това покритието със заявки – 1.5 през април, независимо сериозно нарасналата доходност е доста по-ниско от покритието през март – 1.93 пъти.

Въпреки това самият факт, че правителството е успяло да пласира нещо при доходност под един процент годишно, си е успех при сегашните обстоятелства. Особено на фона на шумния провал на емисията от 10.5 годишни облигации, която пропадна преди седмица. Пропадна не само защото заявките бяха по-малко от предложения обем, но и защото средната доходност, която купувачите предложиха за държавните ценни книжа със срок от десет години и половина бе 2.45 процента. Това е повече от доходността от 2.33%, по която се продават италианските десетгодишни облигации. Нищо, че италианският държавен дълг е над 150% от БВП. За аналогичните (десетгодишни) германски ДЦК въобще няма да говорим, те са под 0.9% годишно.

И така, трябва през сълзи да се смеем на дълговата политика на нашето правителство, което не може да ни предложи нищо по-добро от това да заменя средносрочен дълг с краткосрочен, при това с бързо растяща доходност. И то в ситуация, в която само банките имат 8 млрд. лева свободен ресурс, който държат на отрицателна доходност.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

България и Косово обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничеството

Служебният премиер Димитър Главчев и косовският премиер Албин Курти...

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Зеленски забрани хазарта за военните

Ключово решение за хода на войната

Ваня Григорова слага край на мандата на псевдоелита, а старите лица да отсъпят

Общинският съветник Ваня Григорова регистрира участието си за НС...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img