До месец може да получаваме евтин азерски газ

Views 12852
0 0
Снимка: / Тодор Стефанов – Информационна агенция News24sofia.eu

В рамките на следващите 4 седмици интерконекторът с Гърция, по който се очаква страната ни да получава по 1 милиард кубически метра евтин газ, може да заработи – в рамките на месец.

Това се разбра от извънреден брифинг на премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов в Министерски съвет. Много вероятно е това да е и последният брифинг на Петков в правителствената сграда, защото се очаква още от началото на другата седмица президентът Румен Радев да разпусне Народното събрание и да издаде указ за назначаване на служебен кабинет.

След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконектора с Гърция, днес вече имаме съществен напредък с реализирането на документалната част, която е нужна, за да влезе връзката с експлоатация. Вече имаме Акт 14, като проектната компания (ISGB) е поела ангажимент да подсигури Акт 15 и Акт 16 в рамките на следващите четири седмици – до края на август„, съобщи министър-председателят в оставка.

И подчерта – веднага след излизането на Акт 16 на тръбата ще се стигне до понижение на цената на синьото гориво. „Ползата от интерконектора с Гърция ще се усети от всеки един български гражданин и ще се отрази пряко на цената на живота на хората – точно, когато идва зимата, свързана с енергийната криза.“

Премиерът не пропусна да отправи и укори към ГЕРБ, които били протакали строителството на връзката. „През последните 12 г. бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да завърши интерконектора Гърция-България. По този начин т.нар. евроатлантици са работили скрито в полза на „Газпром“ и против националните интереси.“

Петков се обърна косвено и към бъдещия служебен кабинет, посочвайки, че ако през следващите 4 седмици не се стигне до Акт 16, то това щяло да означава, че сме се върнали във времената, когато националният интерес не бил водещ фактор. След това правителственият ръководител си тръгна от брифинга, неоставяйки възможност да му бъдат зададени каквито и да е въпроси, като остави думата на шефа на енергийното ведомство Александър Николов.

Осезаемо намаляване на цената на газа“ – описа какво може да се случи в едномесечен срок Николов. Макар и многократно питан, той не се ангажира с конкретна дата, от която България ще започне със сигурност да получава реални количества газ. „Чисто нормативно се изисква Акт 15 и Акт 16 и тестове за системата за автоматизация. Иначе газ и сега тече, текат тестове, но от търговски порядък – още не. Точно поради тази причина в последните усилия, които направихме, че подсигурихме това да се случва през алтернативна точка, за да се даде въздух на изпълнителя„, уклончив бе той.

При нормален порядък и политическа воля това (да получаваме реални количества азерски газ) може да се случи„, отговори все пак на третия път енергийният министър.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Андрей Гюров: Корупцията не си намери майстора в парламента

Големите промени се правят, когато има повече депутати, които искат да се случат промени. Имаше ли достатъчно депутати, които България да тръгне по пътя на промяната? Нямаше, уважаеми дами и господа! Нямаше антикорупционно мнозинство в настоящия парламент, корупцията не намери достатъчно врагове, майстори в занаята и тези, които не могат […]