ДКК: Проблемът на ВМЗ-Сопот – липса на суровина за крайния продукт

Екип на News24sofia.eu
Views 795
0 0

След проведените разговори с ВМЗ-Сопот, най-големият техен проблем е смутеният процес за доставка на суровини за възложената продукция и изпълнение на съществуващи договори. Конкуренцията ни е изпреварила и сега суровината трябва да се изкупува на завишени цени. Toва заяви изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров на брифинг пред журналисти, посветен на състоянието на ВМЗ-Сопот.

Проблемът е липсата на суровина за производство на крайния продукт, като капацитетът на предприятието е запълнен до края на 2024 г. На брифинга обаче не стане ясно за какъв тип суровина става въпрос.

Димитров обясни, че водещо в ситуацията е не това, което се изнася като информация от предходното управление, а ситуацията, която са получили като потвърждение от синдикатите и работниците във ВМЗ-Сопот.

По думите му хвърлили се обвинения към управлението на ДКК, но би било същите да бъдат подкрепени с доказателства. ДКК винаги са се стремели да бъдат обективни в изнесената информация и се концентрират върху изнесените факти и обстоятелства, които имат, а не такива твърдения, които не се подкрепят с документи, подчерта Димитров.

Следващото, което е смущаващо, че предходният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот наема къща на космическата цена от 4 500 лв. в локация, която не съвпада с производствената дейност на предприятието. В договора за наем никъде не е посочено, че същата се ползва от служители на предприятието, а е посочено, че наемател е търговското дружество ВМЗ с изпълнителен директор Иван Иванов. Бившият шеф на ВМЗ можело да каже, че са се събрали и 100 души вътре в самата къща, но не е обективизъм с документи и доказателства.

На следващо място да е ясно на всички, че всички членове на съвета на директорите имат сключени договори за управление и контрол за това с какви права, задължения и привилегии могат да използват. Ползване на подобен род къщи не е включен в техния предмет и права на страните, обясни Димитров.

ДКК няма данни за ползване на подобен род привилегии и от предишните съвети на директорите на ВМЗ-Сопот, а всички са пътували с колите си.

Възложените СМР-та в обектите на ВМЗ-Сопот също били смущаващи. При процедурата за избор на СМР-та възложителят не е поставил технически изисквания към по-голяма част от оборудването, тръжната процедура и липсват механизми от страна на възложителя за контрол на качество на изпълнение. Така оформени рамковите договори и последващата стойност на сключените анекси се променя сумата в глобално число, която е била платена авансово – вместо да бъдат платени 50%, са платени 60%. Имало разминавания в пазарните нива на възложеното – с повече от 30%.

ДКК събира документи, с които искат да излязат и да направят пресконференция на място в самото предприятие ВМЗ-Сопот.

От своя страна Иван Зангочев, председател на Съвета на директорите на ДКК добави, че бившият изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот е имал двама шофьори, но доколкото са използвани не може да се каже. Най-странното е, че с втория шофьор има сключен втори трудов договор, който е в нарушение на Кодекса на труда.

Процесът на работа във ВМЗ-Сопот включва производство, складиране и експедиране на продукция. Печалбата се реализира, след като продукцията от предприятието е експедирана. На място ДКК ще може да каже как е изпълнена производствената програма на дружеството, тъй като информацията, която е имат, е непълна.

ДКК нямат пълна картина от всички месеци от началото на година за това кой какво е правил и кой какво е работи. Между 180-200 млн. лв. годишно печели ВМЗ-Сопот от продукцията си.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Задържаха предполагаем каналджия на мигранти, свързан със смъртта на полицаите в Бургас (ВИДЕО)

Арестуваха сирийски гражданин по подозрение, че е ръководил канал за мигранти, свързан с гонката между патрулка и автобус в Бургас, при която загинаха двама полицаи. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата и полицията в Пловдив. „След образуване на досъдебно производство, се пристъпи към така наречената реализация, при която са задържани […]