Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДКК: Проблемът на ВМЗ-Сопот – липса на суровина за крайния продукт

След проведените разговори с ВМЗ-Сопот, най-големият техен проблем е смутеният процес за доставка на суровини за възложената продукция и изпълнение на съществуващи договори. Конкуренцията ни е изпреварила и сега суровината трябва да се изкупува на завишени цени. Toва заяви изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров на брифинг пред журналисти, посветен на състоянието на ВМЗ-Сопот.

Проблемът е липсата на суровина за производство на крайния продукт, като капацитетът на предприятието е запълнен до края на 2024 г. На брифинга обаче не стане ясно за какъв тип суровина става въпрос.

Димитров обясни, че водещо в ситуацията е не това, което се изнася като информация от предходното управление, а ситуацията, която са получили като потвърждение от синдикатите и работниците във ВМЗ-Сопот.

По думите му хвърлили се обвинения към управлението на ДКК, но би било същите да бъдат подкрепени с доказателства. ДКК винаги са се стремели да бъдат обективни в изнесената информация и се концентрират върху изнесените факти и обстоятелства, които имат, а не такива твърдения, които не се подкрепят с документи, подчерта Димитров.

Следващото, което е смущаващо, че предходният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот наема къща на космическата цена от 4 500 лв. в локация, която не съвпада с производствената дейност на предприятието. В договора за наем никъде не е посочено, че същата се ползва от служители на предприятието, а е посочено, че наемател е търговското дружество ВМЗ с изпълнителен директор Иван Иванов. Бившият шеф на ВМЗ можело да каже, че са се събрали и 100 души вътре в самата къща, но не е обективизъм с документи и доказателства.

На следващо място да е ясно на всички, че всички членове на съвета на директорите имат сключени договори за управление и контрол за това с какви права, задължения и привилегии могат да използват. Ползване на подобен род къщи не е включен в техния предмет и права на страните, обясни Димитров.

ДКК няма данни за ползване на подобен род привилегии и от предишните съвети на директорите на ВМЗ-Сопот, а всички са пътували с колите си.

Възложените СМР-та в обектите на ВМЗ-Сопот също били смущаващи. При процедурата за избор на СМР-та възложителят не е поставил технически изисквания към по-голяма част от оборудването, тръжната процедура и липсват механизми от страна на възложителя за контрол на качество на изпълнение. Така оформени рамковите договори и последващата стойност на сключените анекси се променя сумата в глобално число, която е била платена авансово – вместо да бъдат платени 50%, са платени 60%. Имало разминавания в пазарните нива на възложеното – с повече от 30%.

ДКК събира документи, с които искат да излязат и да направят пресконференция на място в самото предприятие ВМЗ-Сопот.

От своя страна Иван Зангочев, председател на Съвета на директорите на ДКК добави, че бившият изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот е имал двама шофьори, но доколкото са използвани не може да се каже. Най-странното е, че с втория шофьор има сключен втори трудов договор, който е в нарушение на Кодекса на труда.

Процесът на работа във ВМЗ-Сопот включва производство, складиране и експедиране на продукция. Печалбата се реализира, след като продукцията от предприятието е експедирана. На място ДКК ще може да каже как е изпълнена производствената програма на дружеството, тъй като информацията, която е имат, е непълна.

ДКК нямат пълна картина от всички месеци от началото на година за това кой какво е правил и кой какво е работи. Между 180-200 млн. лв. годишно печели ВМЗ-Сопот от продукцията си.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж е задържан за побой и закана с убийство към брат си и майка си в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 43-годишен мъж за...

Опозицията в БСП спасява партията от Корнелия Нинова

49 членове на Националния съвет (НС) на БСП (някои...

ВМРО съзря ръката на Скопие в корупционния скандал в ЮЗУ „Неофит Рилски“

ВМРО пита кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет...

Израел ликвидира девет палестинци на Западния бряг за ден

Израелските сили ликвидираха двама палестинци при отделни инциденти в...

Българският институт INSAIT е най-цитираният форум за изкуствен интелект в света

Българският институт към Софийски университет "Св. Климент Охридски" INSAIT...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img