Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Дизелът на колонките свършва, ако забраним износа за „Нефтохим“

Ще се стигне до дефицит на дизелово гориво, ако бъде забранен износът на продукти, произведени от рафиренията „Лукойл Нефтохим“. За това сигнализира служебният транспортен министър Христо Алексиев, който взе участие в заседанието на енергийната парламентарна комисия.

В нея трябваше да се гледат законопроектите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ за дерогацията за руския петрол и компенсациите за потребителите на горива, но двете точки отпаднаха, като остана единствено законопроектът на ДПС за пълна забрана на износ не само на петрол, а на произведените от него продукти. Припомняме, че според изпълнителната власт забраната се отнася единствено за износа на „черно злато“, а продуктите, произведени в бургаската рафинерия, не попадат в тази категория.

В крайна сметка предложението на ДПС бе прието.

Една пълна забрана за износ ще има тежки последствия за гражданите и бизнеса. България потребява над 3 милиона тона горива годишно, от които около 2.5 милиона тона са дизелово гориво, което се произвежда в рафинерията в Бургас„, защити тезата си пред депутатите транспортният министър Христо Алексиев.

Ние работим изцяло в духа на дерогацията. И в нейния дух е добре една част от износа да бъде позволен. И в залата казах, че България потребява 2,5 милиона тона дизел, за производството на който се преработва суров петрол. От тази преработка обаче излизат и редица други продукти – като керосин, мазут, които няма къде да се съхраняват и не могат да се пласират, защото няма търсене за тях или са забранени в ЕС. За да може да бъде приложена дерогацията, трябва да има възможност за износ на определени продукти. (…) Ако рафинетията затвори по технически причини, България няма откъде да внесе дизелово гориво„, доразви позицията си министърът пред медиите в кулоарите на парламента.

Все пак може би ще успеем да набавим нужните количества, но цената ще скочи изключително много, отговори на въпрос на News.bg той. „Може би говорим за цени от 5 лева и повече„. Не уточни обаче, макар и попитан двукратно, очаква ли и значително повишение и при другите основни горива като бензин и пропан-бутан.

Освен това – при сценарий, в който „Лукойл Нефтохим“ затваря, за каквото предупредиха от компанията (при условие, че се забрани износа на нефтопродукти), е логистично невъзможно да се внесат за кратно време нужните за бизнеса и гражданите количества дизел, посочи още той.

Нашият законопроект цели спазване на европейските регламенти, законите на ЕС и дерогацията„, подчерта в защита на обратната теза вносителят на законопроекта Рамадан Аталай.

Когато ЕС налагаше ограничения за нефтопродуктите от Русия, тогава ние от ДПС бяхме тези, които казвахме на министъра на финансите (Асен Василев) да отиде до Брюксел и да иска дерогация. Тогава обаче не им казахме да заобикалят дерогацията„, добави народният представител, подчертавайки, че от издействаното изключение следва да се възползват единствено българските граждани и бизнес.

Имам призив към тези, които казват, че рафинерията щяла да затвори. Не, рафинерията няма да затвори, не плашете хората! В Германия, на остров Сицилия беше взет контрола над рафинериите. Ако „Лукойл“ напуснат, ние ще предложим същото. Недопустимо е „Лукойл“ да рекетира българското правителство“, индиректно подкрепи идеята на ДПС и Ивайло Мирчев от „Демократична България“, макар и да гласува „въздържал се“ по него.

Драгомир Стойнев от БСП пък се възмути от това, че вместо държавата да се възползва от ситуацията, колегите му депутати искат сами да затворим рафинерията си. От ГЕРБ пък бяха изненадващо мълчаливи по въпроса. ПП, макар също да споделят позицията, че дерогацията е единствено за вътрешно ползване, съзряха редица неточности и пропуски в законопроекта на ДПС.

Против забраната за износ се обявиха пък от Българската петролна и газова асоциация, както и от работодателските организации, чиито представители присъстваха на заседанието на Комисията по енергетика.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Транспортното министерство договаря пряко купуването на 35 влака по ПВУ

Защото подадените оферти не отговарят на изискванията

The Economist: Увелчават се шансовете руските активи да „плащат“ за война в Украйна

След като Русия унищожи Триполската електроцентрала на 11 април, Украйна...

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

Отменен полет блокира 120 българи са на летището в Дубай

Отменен полет заради извънредната ситуация след поройните валежи е блокирал 120...

Машини и работници неуморно рушат незаконния хотел на Вълка

В акцията участва и фирмата на Румен Гайтански

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Над 37 хил. души са обявени за безследно изчезнали в Украйна

Обединеният регистър на безследно изчезналите при особени обстоятелства хора...

Седем станаха жертвите от нападението в мол в Сидни

Броят на жертвите на трагичния инцидент в търговския център...

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Полският президент се срещна частно с Тръмп в САЩ

Полският президент Анджей Дуда каза, че се е срещнал...

Зеленски предупреждава за руска офанзива тази пролет

Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и...

Иран показва кадри от пожар в Чили като резултат от удар срещу Израел

Иранската държавна телевизия многократно показа видео на двумесечен пожар...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img