Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Директорите на НДК разтревожени от съмненията на Минеков за приватизация

Загубите на НДК за 10 години – от момента на създаването на дружеството до началото на 2021 г., възлизат на 9,466 млн. лв. загуби от оперативна дейност и 77 млн. лв амортизационии загуби. Това заявяват в официална позиция от Съвета на директорите на НДК по повод изнесената днес информация за състоянието на Двореца от министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Те посочват, че НДК е регистриран като еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие на 9 май 2011 г. В края на 2014 г. дружеството разполага с резерв от около 9 млн.лв. по справка на тогавашния принципал, а в средата на 2017 г. настоящото ръководство поема управлението с празна каса. От средата на 2017 г. до този момент всяка година методично е намалявана загубата, увеличавани са приходите, като едновременно с това са оптимизирани разходите за издръжка, подчертават от ръководството и допълват, че през 2019 г. за първи път приходите от основната дейност надвишават тези от допълнителни дейности – отдаване под наем на офисни и търговски площи. Дори и в периода на кризата с коронавируса загубите са били сведени до по-ниски нива от годините на активна дейност и благоприятна пазарна среда.

В позицията се подчертава, че са били предприети редица мерки за съхраняване на дейността и служителите на НДК.

По техни данни директните финансови щети за дружеството от кризата с коронавируса за 2020 г. са в размер на 6 млн. лв., като принципалът на дружеството регулярно е бил уведомяван за цялостното състояние на НДК. Проведени са и редица срещи с държавни структури, като „Фонда на фондовете“ и техни инвестиционни посредници, Министерството на културата, Министерството на финансите в търсене на решение на кризисната ситуация. В Министерството на културата и в Агенцията за публичните предприятия е бил входиран план за развитие на дружеството за периода 2020 – 2022 г. и Кризисен план към него, в който е отчетена рязката промяна в пазарната среда заради кризата.

НДК предвид статута си не можеше да се възползва от различните икономически мерки, предложени от Министерството на културата и други институции, които бяха възможни за различните разпоредители на бюджетни средства. Единствената мениджърска възможност бе кандидатстване за оборотен и инвестиционен кредит в размер на 10 млн. лв. от ББР, с които да стабилизираме и съхраним дейността на дружеството и то да бъде предпазено от фалит„, поясняват от ръководството и напомнят, че НДК е търговско дружество, което функционира изцяло на пазарен принцип при неравностойни пазарни условия.

Погрешно било общественото схващане, че НДК получава средства за своята издръжка, инвестиции или развитие от държавата.

По отношение на офисните площи, които се ползват от ГЕРБ в административната сграда ПРОНО на НДК с решение на Министерския съвет, 16 и 17 етаж на административната сграда на НДК се отнемат поради отпаднала нужда от ТПО „НДК“. В резултат на това от 2009 г. НДК няма отношение към тези площи.

Относно съмненията на министъра на културата за приватизация на НДК те са категорични, че е невъзможно НДК да бъде приватизиран, защото дружеството е в забранителния списък за приватизация.

Те изразяват силна разтревоженост от изказаните съмнения за евентуална приватизация и настояват министърът да изнесе всички данни, с които разполага в тази връзка. От ръководството обръщат внимание и че през годините части от НДК са продадени на частни фирми, с което е отнета възможността за икономическо оцеляване на дружеството в тежка ситуация като настоящата.

В становището се посочва, че Съветът на директорите на НДК остава отворен за диалог с Министерство на културата и всички държавни институции за разрешаване на трудната ситуация, в която се намира НДК.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Австралия затяга правилата за издаване на визи на чуждестранни студенти

Австралия започва да прилага по-строги визови правила за чуждестранни...

Агенции на ООН и 36 държави обмислят помощ за Газа чрез Кипър

Длъжностни лица от 36 държави и агенции на ООН...

Франция настоява за по-големи ограничения на вноса в Украйна

Франция заяви във вторник, че тя и група други...

Владимир Зеленски: Путин мълча 24 часа – мислеше как да обвини Украйна

В коментар за нападението в "Крокус Сити Хол" украинският...

Молдовският парламент прие декларация за члeнство в ЕС

Парламентът на Молдова одобри в четвъртък призив за присъединяване...

Милен Керемедчиев: Нивото на безопасност в Москва е шокиращо ниско (ВИДЕО)

Според него руските служби са се оказали неподготвени

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img