Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Димитър Ковачевски в парламента в Скопие: Няма да отстъпим за идентичността си

Дефинираните позиции на македонското разграничение и специалната културно-езическа идентичност остават непроменени„. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски от парламентарната трибуна в Скопие по време на дебат за избор на заместник министри, цитиран от македонското издание „Свободен печат“.

Гражданите да бъдат спокойни, че няма да отстъпим от червените линии на защита на нашата идентичност, но се ангажираме да бъдем част от европейското семейство възможно най-скоро„, каза Ковачевски.

В обръщението си към депутатите с позоваване на външната политика Ковачевски заяви, че двустранните разговори с България за ускоряване на икономическото сътрудничество и добросъседство продължават, а историческите въпроси ги оставят за решаване на професионалистите.

Историческите въпроси ги оставяме за решаване на срочната историческа общност, но ви уверявам, че определените позиции за македонска отличителност и обособена културна и езикова идентичност остават непроменени, ясни и твърди, както досега, така и в бъдеще. И аз, и всички граждани нямаме дилеми по тези въпроси. Неприемливо е когато политическа партия генерира нисък и евтин политически маркетинг и лъжлив патриотизъм“, заяви Ковачевски.

Припомняме, според проф. Иван Илчев, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония сговорчивостта в българо-македонската историческа комисия е само на думи и изчезва, когато се стигне до реалности.

По думите на проф. Илчев поставянето на историята в центъра на преговорите между София и Скопие е било решение на политиците, които не са предприели никакви решения в останалите области.

Докато България търси диалог и реагира само с дипломатически средства, в Македония се подменят паметници като имената на загиналите се променят, чупят се мемориали, ограничават се правата на българите там, дублират се традиционни български герои. Не са рядкост вандалските прояви срещу сънародниците ни в РС Македония.

В парламента в Скопие Ковачевски пропусна да спомене българския произход на революционера, борил се за свободата на Македония Гоце Делчев.

За мен, за всички предишни и бъдещи поколения няма дилема, че Гоце Делчев е един от стълбовете на македонската борба за самостоятелна и независима държава, както и че неговите кости почиват и ще почиват в Скопие„, изтъкна Ковачевски без да споменава, че бяха пренесени от България в РС Македония.

Затова, допълни Ковачевски, декларации и подобни форми на политически фолклор и политиканство в лека форма са неприемливи и показват сериозна дилема за нашето минало с опозиционната политическа партия, която го прави.

Припомняме, вчера депутати от опозицията се появиха в македонския парламент с тениски с лика на Гоце Делчев. Те настояваха да бъде приета резолюция за Гоце Делчев, а според правителството подобен документ е излишен.

На обсъждането на днешния дневен ред в македонския парламент координаторът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски поиска последната точка да бъде за декларация за Гоце Делчев.

Междувременно стана ясно, че на 11 февруари 2022 г. на Международното летище Скопие ще кацне самолет от София на авиокомпанията „Гъливер“. Това е първият полет по тази линия, информираха БТА и македонската държавна агенция МИА.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Надежда Йорданова: Служебният кабинет се изкуши да се включи в политическите игри

По повод назначението на транспортния министър Георги Гвоздейков

ЕС осъжда ударите на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Брюксел призовава да се избягва ескалация

ПП-ДБ: Сиамските близнаци Пеевски и Борисов са завладели държавата

Живко Коцев стана жертва на компроматна война. Това заяви...

Въоръжени мъже отвлякоха и убиха деветима в Югозападен Пакистан

Въоръжени мъже застреляха и убиха девет мъже, след като...

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Цената на краставиците тръгна стръмно надолу, картофите – нагоре

Разнопосочни са цените на основните хранителни стоки, плодове и...

Двама мъже са задържани за кражба на 180 хил. лева от къща в Костинброд

До момента е установена кражбата на парична сума в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img