Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Димитър Иванов: Кой ще понесе отговорността, когато удари пикът на инфлационния ураган

Страната и благосъстоянието на българите са в менгемето на политическа криза, наивни обещания и идващ инфлационен ураган. Политиката на следващото правителство трябва да бъде свързана с борбата срещу инфлацията„. Това заяви пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.

Той попита кой ще понесе отговорността, когато удари пикът на инфлационния ураган. „Този ураган не е моментен, ние ще продължим тази битка и през 2022-ра, 23-та и 24-та година„, прогнозира Иванов и допълни, че и БНБ, и Министерствата на икономиката и на финансите, и правителството мълчат за инфлацията.

Тя е резултат от едно силно фрагментирано у нас и уплашено общество, което се чувства излъгано и изоставено от едно слабо политическо лидерство. … Да сте чули нещо за инфлацията от министрите на финансите и на икономиката? Аз не съм, мълчат„, каза икономистът.

Проф. Иванов подчерта, че не вижда политика на служебния кабинет в областта на икономиката и финансите. „Виждам повече медийно присъствие, отколкото присъствие на работните места. Не споделям, че министрите Кирил Петков и Асен Василев са фаворити, не виждам сериозни решения„, каза Иванов.

Относно закъснението на предаването пред ЕК на Националния план за възстановяване и устойчивост той запита къде е отговорността на служебния премиер, на президента. „Защо не зададоха една твърда дата за предаването на този план и да предупредят Брюксел за това. Аз се запознах обективно и подробни с извършените подобрение и не бих казал, че се гордея с този план„, каза Иванов и допълни, че огромни революционни неща няма в него.

Актуализацията на бюджета също закъсня, каза Иванов.

При такава актуализация преди избори няма как популизмът да бъде изключен, категоричен е той.

Актуализацитята на бюджета се прави в момент на динамична смяна на макроикономически тенденции, а това не е отчетено в средносрочната макроикономическа рамка, при която е приет бюджет 2021-ва година. Според него това ще доведе до диспропорции и до нарушаване на други видове разходи в бюджета.

На трето място – приетите преимущества са важни за пенсионерите, но това се прави при липсата на дългосрочна система, която да отчита справедливо различните групи пенсии. Реалната цена на тази актуализация вероятно ще се окаже по-скъпа от досегашната, основаваща се на очакванията за някакви идващи 2 млрд. повече приходи. Според него актуализацията на бюджета показва, че липсва цялостна оценка на публичните политики.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изгониха от България предполагаем ливански терорист

Той е напуснал страната с полет от София за Истанбул

Продължаваме промяната и Демократична България подписаха за изборите

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" подписаха споразумение за общо...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

И „Средна Европейска Класа“ се отказва от ПП-ДБ

Партия "Средна Европейска Класа" (ЕК), с председател Константин Бачийски, се отцепва...

Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Граждани на Словакия, недоволни от отношението на правителството на...

Ваня Григорова насочи поглед към парламента

Общинският съветник от БСП-София Ваня Григорова се впуска в...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img