Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Die Welt: България – страната, която тайно спаси Украйна още миналата пролет

Снимка: архив пресцентър Министерски съвет (МС)

Миналата пролет България тайно е предоставила на Украйна боеприпаси, покриващи около 1/3 от нуждите на украинската армия. Това сочи разследване на германския всекидневник Die Welt. Оригиналното заглавие на публикацията е „Страната, която тайно спаси Украйна“ и предлага „ексклузивен поглед към една тайна стратегия и безпрецедентна смелост„.

Статията твърди, че България е предоставила гориво и съветски оръжия на Украйна във всъщност най-труден момент за армията – началото на войната. Тайно обаче заради проруските политици в правителството на Кирил Петков.

Докато София полагаше усилия да излъчи посланието, че не въоръжава Украйна, заради напрежението в коалицията, зад кулисите България се притекла на помощ, когато не само горивото, а и мунициите от съветски тип привършвали във въоръжените сили на Украйна.“

Българското правителство е разрешило на посредници да изнасят не директно за Украйна, а към посредници в чужбина, пише изданието. Полското летище „Жешув“, разположено на 70 километра от украинската граница, играе важна роля в превозите. Използвани са и сухопътни маршрути през Румъния и Унгария.

Според нашите изчисления около 1/3 от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, са дошли от България„, е заявил пред Die Welt Кирил Петков, който беше министър-председател на България от декември 2021 г. до август 2022 г.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба потвърждава пред германския вестник, че България е предоставила помощта.

Знаехме, че има големи количества от необходимите боеприпаси в българските складове, така че украинският президент Володимир Зеленски ме изпрати, за да мога да използвам дипломатически лостове за получаването им„, обясни украинският дипломат.

Кулеба посети София през април миналата година. Тогава Петков обясни на украинския министър, че ситуацията в България „не е лесна“, но обеща да направи „всичко по силите си“.

По думи на Кулеба българското правителство не е трябвало да предоставя пряка военна подкрепа на Украйна, а по-скоро става въпрос за това „да се даде възможност на украински компании и фирми от страните от НАТО да закупят необходимото от български доставчици“.

По информация на Die Welt износът е бил спонсориран от Великобритания и САЩ.

Публикацията се базира на разговори с бившия премиер Петков, бившия финансов министър Асен Василев и украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Die Welt напомня за на пръв поглед странното посещение на Кирил Петков с делегация от българския парламент, в която именно БСП не изпратиха представители, в Киев в първите месеци на войната. Официално на съвместна пресконференция на Петков и Володимир Зеленески с добър тон и позитивна оценка бе обявено, че българската страна ще ремонтира украински танкове.

Човек да се чуди какво всъщност иска да направи Петков в Киев? Той няма какво да предложи, или поне не официално. Коалиционният му партньор в София, Социалистическата партия, се обяви категорично против доставките на оръжие в знак на солидарност с Русия. Когато Петков и Селенски най-накрая се появиха заедно пред камерите, те обявиха споразумение, което звучеше доста странно. България ще ремонтира военно оборудване от Украйна. При това двамата мъже се усмихнаха и се хванаха за ръце.“

България остана в историята с позицията си да бъде единствената страна от НАТО, освен Унгария, която не доставя оръжие. И до този момент. Това, което обществеността не знае е, че по време на пътуването до Киев българското правителство вече е било започнало процедура за цялостна военна помощ за Украйна.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев ускорява служебния кабинет (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи третия и последен проучвателен мандат...

Северна Корея няма интерес към среща на върха с Япония

Северна Корея заяви във вторник, че провеждането на среща...

„Хамас“ все така държи на предложението си за примирие с Израел

Палестинската ислямистка групировка Хамас заяви в понеделник, че е...

Един убит и трима ранени след обстрел в Харковска област

Днес около 10 часа сутринта руските войски са обстрелвали град...

Сняг заваля на прохода „Шипка“

Сняг заваля на прохода "Шипка", съобщава БНТ. Температурата там е...

Грузия орязва правата на ЛГБТ общността

Управляващата партия в Грузия предложи проектозакон, който драстично ограничава...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img