Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Дидие Рейндерс поиска ускоряване на свързаността ни с европейските регистри за съдимост

Необходимо е ускоряване на обмена на информация между българските системи за съдимост и Европейската информационна система на регистрите за съдимост. Да се осигури по-голяма свързаност на българските регистри с европейските.

Това подчерта еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс във видеоконферентен разговор със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов в четвъртък, 17 юни, вечерта, съобщиха от Министерството на правосъдието. Двамата обсъдиха редица актуални въпроси в правната сфера.

Рейндерс приветства включването на темата за електронното правосъдие в Националния план за възстановяване и устойчивост, който настоящият кабинет довършва. Еврокомисарят реагира положително на предоставената информация относно организирания от министерството дебат за новата съдебна карта у нас. Той предложи тя да се изготви в сътрудничество с Венецианската комисия и се съгласи с министър Стоилов, че новия парламент трябва да одобри окончателното приемане на новата съдебна карта.

Министър Стоилов отбеляза, че темата е от голямо обществено значение, защото сегашният модел на реформа предвижда закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Янаки Стоилов каза на еврокомисаря и нуждата от публичен анализ на специализираното правосъдие у нас. Проф. Стоилов информира еврокомисаря, че е поискал данни за работата на тези институции и част от тях вече са ги предоставили и те ще бъдат анализирани в правосъдното ведомство.

Министърът потвърди, че след визитата на главния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши в София Висшият съдебен съвет е открил процедурата по избор на 6 делегирани прокурори.

Еврокомисар Рейндерс подкрепи идеята на проф. Стоилов за започване на широка дискусия за общоевропейски механизъм за борба с корупцията във връзка с чужди юридически актове по отношение на лица, свързани с пране на пари, организирана престъпност и корупция.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ-СДС искат засилени мерки за сигурност около храм „Света Неделя“ в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС)...

САЩ предупредиха Иран да не повтаря ударите срещу Израел (ОБНОВЕНА)

САЩ предупредиха, че Иран ще бъде държан отговорен, ако...

Лех Валенса отново е приет в болница

Бившият полски президент Лех Валенса е хоспитализиран за втори...

Влязоха с взлом в тото пункт в Благоевград

Разбита е стъклената врата на обекта

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

Седем станаха жертвите от нападението в мол в Сидни

Броят на жертвите на трагичния инцидент в търговския център...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img