Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Девет души с обвинения за ДДС афера с шоколад и енергийни напитки

Снимка; iStock by Getty Images

Организирана група за извършване на престъпления срещу данъчната, осигурителната и финансовата система на територията на страната ни е разбита след разследване от ГДБОП, което наблюдава Софийска градска прокуратура. Операцията е проведена на 15 март, а за нея се съобщава едва днес, 31 март.

Разследването си ГДБОП започва през 2021 г., досъдебното производство е образувано на 08.09.2022 г., а днес се съобщава и за арести – девет български граждани са привлечени към наказателна отговорност за престъпления. 

Извършени са претърсвания на 15 адреса в София и София област, иззети са документи, компютри, мобилни апарати и сим карти, квалифицирани електронни подписи, голяма парична сума в левове, евро, щатски долари и швейцарски франкове.

В съобщенията и на МВР, и на прокуратурата не се съобщават конкретни имена, дори и инициали, както на хора, така и на фирми, които са участвали в схемите.

На обвиняемите са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в различен размер – трима са с гаранции от по 5000 лв., трима – от по 10 000 лв. и трима – от по 100 000 лв. На двама е наложена и забрана да напускат пределите на страната.

От прокуратурата уточняват, че на този етап има обосновано предположение за:

  • в периода от м. 09.2019 г. до 15.03.2023 г. осем от обвиняемите са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел (чл. 321, ал. 3 от НК);
  • четирима от тези осем са обвинени и за това, че за времето от 2020 г. до 01.03.2023 г. са участвали в извършването на изпиране на пари в особено големи размери, като случаят е особено тежък (чл. 253, ал. 5 от НК);
  • един обвиняем е привлечен към наказателна отговорност само за изпиране на пари в особено големи размери, като случаят е особено тежък (чл. 253, ал. 5 от НК);
  • двама са обвинени и за това, че в периода от м. 09.2019 г. до 15.03.2023 г. са извършили данъчно престъпление в особено големи размери (чл. 255а, ал. 2 от НК).

Парите от престъпна дейност са били „изпирани“ през реално дружество, регистрирано по ЗДДС, става ясно от прессъобщението. В схемата са включени 25 дружества, регистрирани предимно на имената на криминално проявени, малоимотни и с нисък статус лица. Пълномощниците на всички установени дружества са три определени лица.

След регистрацията им, този пълномощник е извършвал банкови операции с големи суми пари към реални чуждестранни дружества за закупуване на стоки – енергийни и безалкохолни напитки, шоколадови и захарни изделия. Пред банката е декларирано, че средствата са от извършени продажби, без те да са отразени документално в счетоводните справки на дружествата. Така след доставяне на стоките у нас, те бивали продавани без документи от склад на един от участниците в престъпната група, който е собственик и управител на реално функциониращо търговско дружество в България и едновременно с това е собственик на търговско дружество, регистрирано в Полша, от което основно се извършва покупката на стоки.

Върху стоката не се начислява ДДС, не се издават съответните документи за продажбата им в България, сделките не се осчетоводяват по надлежен ред и не се внася дължимия данък в бюджета. Не се прави уточнение на каква стойност се оценява на този етап тази афера.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Шофьор блъсна пияна жена в Силистра

След употреба на алкохол 27-годишна жена беше ударена от...

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

БСП иска оставката на Росен Желязков (ВИДЕО/ДОКУМЕНТ)

https://www.youtube.com/watch?v=KTQ4HMQ3kZg Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Три варианта след изборите чертае Димитър Ганев

Ако на сцената няма нов политически субект, който да...

Двама мъже са задържани за кражба на 180 хил. лева от къща в Костинброд

До момента е установена кражбата на парична сума в...

Дядо блъсна с кола внука си в Разградско след спор за стари тухли

79-годишен жител на село Брестовене в община Завет, област...

Гуцанов: Главчев е войник на ГЕРБ

Кабинетът Главчев е политически. Това заяви пред БНТ Борислав...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img