Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Десетки загинали докато гореща вълна чупи рекорди в Канада

Повече от 230 смъртни случая са съобщени в канадската западна провинция Британска Колумбия от петък насам, след като историческата гореща вълна донесе рекордно високи температури, съобщиха властите.

Главният съдебен лекар на провинцията го нарече „безпрецедентно време“, съобщава Си Ен Ен.

От началото на горещата вълна в края на миналата седмица Службата на съдебните лекари на Британска Колумбия преживя значително увеличение на смъртните случаи, за които се подозира, че екстремните горещини са допринесли„, се казва в изявление на главния съдебен лекар Лиза Лапойнте.

Службата на съдебните лекари обикновено получава около 130 съобщения за смърт за период от четири дни. От петък до понеделник са съобщени поне 233 смъртни случая, уточни главният съдебен лекар, като добави, че „този брой ще се увеличава, тъй като данните продължават да се актуализират„.

Сега съдебните лекари събират информация, за да определят причината и начина на смъртта и дали топлината е изиграла роля, се посочва в изявлението.

Излагането на топлина в околната среда може да доведе до тежки или фатални резултати, особено при възрастни хора, кърмачета и малки деца и хора с хронични заболявания„, се предупреждава в изявлението.

Властите по-рано през деня съобщиха за скок на внезапните смъртни случаи за Ванкувър и близките градове Бърнаби и Съри.

Служителите са реагирали на повече от 65 внезапни смъртни случаи от началото на горещата вълна в петък, съобщи полицията във Ванкувър. „Само днес служителите са реагирали на 20 внезапни смъртни случаи към 13:45 ч., като повече от дузина други са чакали да бъде изпратена полиция„, се изтъква в изявление на ведомството.

Смъртните случаи, свързани с жегата, изчерпаха ресурсите и сериозно забавиха времето за реакция, уточниха властите.

Никога не сме преживявали подобна жега във Ванкувър„, изтъкна говорителят на полицията сержант Стив Адисън по време на пресконференция.

Показанията в центъра на Ванкувър бяха 37 градуса в събота, 37,5 в неделя и 38,6 в понеделник.

Кралската канадска конна полиция е реагирала на 35 внезапни смъртни случая в близкия град Съри от понеделник насам.

Въпреки че причините за смъртта все още не са определени във всеки от тези случаи, можем да потвърдим, че полицията на Съри реагира на по-голям от обичайния брой смъртни случаи от началото на екстремните метеорологични условия„, отбеляза говорителят на полицията.

В град Бърнаби полицията е отговорила на повече от 34 повиквания за внезапна смърт от понеделник, като горещината се смята, че е фактор, допринасящ за по-голямата част от смъртните случаи.

Виждаме, че това време може да бъде смъртоносно за уязвимите членове на нашата общност, особено за възрастните хора и тези със съпътстващи здравословни проблеми. Наложително е да се проверяваме един друг по време на тази екстремна жега„, настояха от полицията.

Много от починалите са възрастни, а полицията призовава хората да проверяват близките и съседите си, докато горещата вълна, донасяща рекордни температури в региона, продължава.

Полицията в Съри насърчава всички жители, особено възрастните хора, да вземат предпазни мерки, за да се предпазят от топлинни наранявания.

Литън, Британска Колумбия, регистрира 47,5 градуса в понеделник – най-високата температура, регистрирана някога в Канада, и около 8,8 градуса над нормалното за това време на годината.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Влязоха с взлом в тото пункт в Благоевград

Разбита е стъклената врата на обекта

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Световни лидери осъдиха агресията на Иран (ВИДЕО)

Техеран бил прекрачил границите на дипломацията

14 г. затвор за руснак, помагал на Украйна

Руски военен съд осъди на 14 години затвор мъж,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img