Десетгодишната давност на дълговете не отменя 3- и 5-годишната, решиха депутатите

Прочитания 836
0 0
Снимка: БГНЕС

Край на вечния длъжник. Депутатите приеха окончателно законопроект за допълнение на Закона за задълженията и договорите.

До момента в българското законодателство липсва уредба, която да дава възможност на физическо лице, изпаднало в невъзможност да заплаща своите задължения, да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време.

С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият режим за 3 и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея. Защитени са в достатъчна степен и интересите на кредиторите предвид дългия срок, в който могат да съберат вземанията си.

Припомняме, че промените в Закона за задълженията и договорите бяха внесени от „Обединени патриоти“.

От Европейската банка предупредиха, че ако текстовете останат в сегашния си вариант, ще има негативно отражение върху българския финансов сектор и впоследствие върху реалната икономика.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

АБВ настояват за отстраняване на Джамбазки от ЕП

АБВ настояват от прокуратурата да поискат от Европейския парламент сваляне имунитета на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, както и да образуват наказателно производство срещу него. На пресконференция лидерът на АБВ-София Христо Колев заяви, че е много важно реакцията на държавното обвинение да бъде навременна, адекватна и нещата да бъдат придвижени […]