Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Депутатите за полицейското насилие – речи, определения и чифт кубинки на трибуната (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

На нас ще ни трябва отговорно правителство, което да управлява, да пази гражданите от вътрешни и външни заплахи. Насилието в тази страна трябва да спре и трябва да положат усилия всички. Това заяви депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков от трибуната на Народното събрание след изслушването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков за полицейското насилие от миналогодишните протести.

ГЕРБ съжалява за това, което видяхме като кадри. Съжаляваме заради тези полицаи„, каза той и уточни, че съжаляват не защото хора от ГЕРБ или ръководни кадри на ГЕРБ имат нещо общо със случилото се. Според него обаче актуалната тема на страната са не полицаите, а нуждата от дипломация, която да преговаря с останалите държави за мигрантския натиск. Със служебното правителство никой не говори и няма мандата да се справи с проблемите, посочи Чолаков.

По думите му стана ясно още, че организацията на МВР е такава, че не издава преки разпореждания, а индивидуалните действия на полицаи са били санкционирани. За следващите протести това ще бъде поука за нас и за МВР.

Днешното изслушване е поредният опит, при който върху ГЕРБ трябва да се излее една кофа, да бъдат разменени реплики, които да минират диалога, отчете Чолаков.

Има нужда от законодателни промени, за да може подобни случаи да бъдат избягвани за в бъдеще. Тези промени няма да бъдат направени в това Народно събрание, защото няма волята за това, посочи Чолаков.

Според него обаче от дискусиите няма да бъдат извадени политически дивиденти за изборите. Поставя ни се изискването да гласуваме актуализация на бюджета много бързо, след като парламентът бъде разпуснат много бързо, каза още той.

Заместник-председателят на Народното събрание Виктория Василева настоя да се установи защо се е стигнало до допускането на полицейското насилие, кой е допуснал футболните агитки и агресията по време на гражданските миналогодишни протести пред Министерския съвет.

По нейни думи служителите на МВР от записите са „група озверели полицаи, които се прикриват зад униформите си“. Тя бе категорична обаче, че полицаите не трябва да бъдат слагани под общ знаменател и заяви, че много от тях са симпатизирали на протестиращите.

По нейни думи целта на случилото се зад колоните на Министерския съвет е била да се постигне противопоставянето на народ и полиция.

Тошко Йорданов посочи, че това Народно събрание свърши част от работата на прокуратурата. Видяхме ясни доказателства, че в българската полиция има садисти. Това означава, че българската полиция няма никакъв филтър при назначаване на кадри, каза той. Йорданов наблегна обаче на това, че над тези полицаи садисти има социопати.

Двама от тези социопати са в тази зала – бившите министри на вътрешните работи. Недоумявам как е възможно в парламентарната група на ГЕРБ да не ви е срам. Вие като партия може да ги отстраните, а те, ако имаха морални устои, щяха да се махнат„, категоричен бе Йорданов.

Отговорност носят и главният прокурор Иван Гешев, и премиерът Бойко Борисов, според Тошко Йорданов. За Гешев депутатът от ИТН заяви, че е вреден, а за експремиерът се отказа да търси определение в речника си.

Няма категория за начина, по който Иван Гешев се отнася към това зверство, подчерта и от името на „Демократична България“ Антоанета Цонева. Тя е възмутена от това, че тези зверства са били прикрити, а целта им е била протестът да бъде пречупен още в своето начало.

Гордеете ли се с това„, попита Цонева и призова депутатите от ГЕРБ и конкретно двамата бивши министри на МВР Младенов и Терзийски да се извинят и да хвърлят оставки. Такива неща могат да се случват единствено в държава, където управлява азиатски сатрап, както определи тя Бойко Борисов.

Депутатът от БСП Иван Иванов също взе отношение. Той не разбира защо ГЕРБ не вземат радикални мерки и не станат да се извинят на хората.

Ярко трябва да осъдим полицейската прояви, да се извиним всички политици и за това, че гледахме наши деца не просто, че са бити, а и поругани, настоя Йордан Цонев от ДПС, който обаче открива корените на полицейското насилие и бруталността далеч назад във времето още във Възродителния процес. Цонев припомни и боя, който са яли протестиращи и през 90-те години, а и през 2013 г. и историята с белия автобус. Протести ще има много, но ние можем ли като държава да кажем как ще решим проблема с полицейското насилие и с мирния процес, запита Цонев.

ДПС настоя да се бръкне по-надълбоко в темата. Не може да бъде възстановена правдата обаче с незаконни средства, направи аналогия Йордан Цонев към обвиненията за полицейщина по време на последната предизборна кампания.

Заместник-председателят на ПГ на ИСБГНИ адвокат Николай Хаджигенов обвини ГЕРБ в диктатура, боравеща със средства по време на война.

Хаджигенов посочи, че управлението на режима Борисов няма аналог в Европейския съюз. По думите му така, както правили в Ирак, Сирия и Афганистан, ексуправляващите трупат на купчини деца, осмелили се да знаят гражданските си права и да се борят за свободата си. Собствените си граждани натрупахте на купчини, обърна се Хаджигенов към ексуправляващите.

Децата победиха и те затова са тук сега, за да може да ги видите. Никога диктатурата с никакви средства не може да победи обикновения гражданин, събрал сили в себе си срещу властта, заяви Хаджигенов, който е убеден, че полицейските служители са изпълнявали разпореждания по време на гражданските протести. Обществото очаква от един вътрешен министър кой, защо, как и защо стигнахме дотук.

Арман Бабикян постави полицейски кубинки на трибуната на Народното събрание, каквито „всички ние добре познаваме„. Той не иска да се случва същото – отново да бъдат стъпкани българските граждани от Иван Гешев и Бойко Борисов. Дали полицейският ботуш е по-висок от шишето с мляко за бебетата ни, дали е по-висок от иконата вкъщи, дали е по-висок от мечтите ви и дали е по-висок от свободата ни, запита той.

България не може винаги да се връща назад и да се оправдава. Трябва да се вземе решение дали искаме да вървим напред – всеки един от нас лично трябва да вземе решение, призова Бабикян депутатите.

В пленарната зала присъстваха и част от протестиращите, които бяха бити от полицаи – Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Депутатите аплодираха младежите на крака.

https://www.youtube.com/watch?v=v-YzFZzCHBU

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кадиров от фитнеса: Не умирам, вдигам железа (ВИДЕО)

Чеченският президент Рамзан Кадиров се опита във вторник да...

ФБР: Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ

Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ...

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

ПВО, артилерия, американската военна помощ и ATACMS

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли във вторник...

Иран твърди, че е предупредил САЩ за атаката срещу Израел

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян каза...

Георги Вулджев: Бюджетът на Асен Василев е пълна катастрофа

Георги Вулджев е завършил Националната гимназия по древни езици...

Веселин Кожухаров оглави Агенцията за социално подпомагане

Веселин Кожухаров оглави Агенцията за социално подпомагане. Той заменя...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img