Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Депутатите спасиха закриването на 1000 тото пункта

Снимка; архив БГНЕС

Депутатите от 47-то Народно събрание разгледаха на първо гласуване в пленарна зала два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта – единият внесен от ИТН (Ива Митева, Любомир Каримански и Андрей Михайлов), а вторият – от петимата отцепници от ИТН (Деян Петков, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Светлин Стоянов и Николай Радулов).

И двете предложения предотвратяват закриването на 1000 пункта на тотото. В първата версия на отцепниците е заложено още лотарийните билети на Българския спортен тотализатор да не се предлагат само в пунктовете на тотото, но и на другите разрешени по закон места.

В проектозакона на ИТН пък се предлага тотото да може да организира игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти; разширяването на обхвата на хазартните игри, организирани от Българския спортен тотализатор, както и регламентирането на пунктове за залози чрез устройства за самообслужване.

Народните представители гласуваха за проекта на независимите депутати с 24 гласа „За“, „против“ – 112 и „въздържали се“ 52, а за законопроекта на ИТН със 140 гласа „За“, 5 „против“ и 47 „въздържали се“. Така законотворците приеха законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта на „Има такъв народ“.

В контекста на дебатите, Румен Гечев от БСП заяви, че е против хазарта като цяло, но ако той е разрешен, то държавната фирма трябва да е конкурентна на частните. Той обаче отчете, че сега не е времето за такава промяна. Депутатът определи въпросната поправка на бившия вицепремиер Валери Симеонов като „благодатна грешка“, проправяща път на частните фирми и изтласкваща БСТ в ъгъла.

Направихте казино на всеки ъгъл. Казината са повече от библиотеките, поликлиниките, хлебарниците и магазините за мляко, разкритикува Георги Свиленски ексуправляващите от ГЕРБ. Вие искате сега да махнем талончетата и да вкараме децата в казината, продължи със заяждането председателят на парламентарната група на БСП.

Венеция Ангова от ПП съобщи, че ще подкрепят законопроектът на ИТН, който е подкрепен и от Министерството на финансите. По думите ѝ сега е важно да се реши спешният проблем – да не се допуска закриване на пунктове на тотото и респективно – на работни места. Тя твърди, че НС трябва да се занимава с по-важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, а реформата в Закона за хазарта да остане за след това. Ангова даде заявка, че ПП ще има реакции по предложението на ИТН между двете четения.

Настимир Ананиев обяви обаче, че би забранил рекламата на хазарта по националните телевизии с цел да не се насърчава зависимостта.

ГЕРБ няма да подкрепят законопроекта на независимите народни представители, бивши депутати от ИТН. Бившият спортен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красен Кралев заяви, че основната цел на БСТ е да осигурява средства за финансиране на обществените политики на физическото възпитание и спорт. Кралев призова депутатите да подкрепят законопроекта на Закона за хазарта на ИТН, а не този на независимите депутати.

Независимият депутат и бивш народен представител от ИТН Деян Петков заяви, че трябва да се спасят закриването на 1000 пункта на тотото. Според него това е основното върху, което да се фокусират депутатите – тото пунктовете да продължат да работят, за да може работещите хора да хранят семействата си.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

БСП иска оставката на Росен Желязков (ВИДЕО/ДОКУМЕНТ)

https://www.youtube.com/watch?v=KTQ4HMQ3kZg Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Атанас Запрянов: България не е застрашена от конфликта Израел-Иран

Израелският удар в Иран е бил ограничен по военна...

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мними служители на НОИ измамиха пенсионери с 1900 лв.

Столичната полиция задържа 46-годишен чужденец за измама. Разследването е започнало...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Мая Манолова и Ваня Григорова отрязаха Левицата

Левицата се явява във формат на коалиция

Израелските сили застреляха двама палестинци на Западния бряг

Израелските сили застреляха двама палестинци, включително член на въоръженото...

Иран сочи за предварително предупреждение за нападението в събота, САЩ отрича

Иран е уведомил съседните държави и съюзника на Израел,...

„Хамас“ отхвърля предложението за примирие с Израел

Според израелската разузнавателна агенция "Мосад"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img