Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Депутатите се заеха с бъдещето на хазарта

Депутатите подхванаха на първо четене два проекта за хазарта – на Валери Симеонов и на Даниела Дариткова.

Патриотите целят ограничаване на хазартната зависимост и подобряване на регулаторната рамка. Като следващ етап в борбата с хазартната зависимост се предлага хазартните игри в казина и игрални зали да могат да се организират само в хотели с категория пет звезди, в националните курортни комплекси и населени места съгласно приложение към закона („Албена“, „Златни пясъци“, „Св. св. Константин и Елена“, „Елените“, „Слънчев бряг“, „Дюни“, „Международен младежки център – Приморско“, „Пампорово“, „Боровец“, гр. Банско), както и на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове. Всички останали казина и игрални зали, извън посочените, ще продължат да действат до 2025 г. Предлага се и подобрена редакция на разпоредбите за таксите за хазартни дейности по разпоредбите от закона. Същите са разписани детайлно, като различните размери са обособени в отделни текстове.

Проектът на Даниела Дариткова предвижда промяна във формата и организацията на хазартния регулатор в Република България, а именно – Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Държавна агенция по хазарта.

Новосъздадената Агенция ще е специализиран държавен орган към Министерския съвет, който ще изпълнява държавната политика в областта на хазарта и ще осъществява надзор върху хазартните и свързаните с тях дейности. С проекта се предлага да се замени съществуващата към момента частично фрагментарна правна уредба на регулаторния орган с по-подробна и ясна регламентация на неговите структура, функции и дейност.

Със законопроекта се коригират някои установени от практиката недостатъци и несъвършенства на правната уредба на хазартните дейности. Предлагат се мерки и процедура по защита на уязвими от хазартните дейности лица. Предвижда се възможност за доброволно самоограничаване от игра на хазарт от лица, които са преценили за себе си, че тази дейност им вреди.

Предлага се разширяване на обхвата на хазартните игри, които могат да бъдат организирани от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, като се предвижда на държавното предприятие да се предостави възможност да организира освен традиционна лотария, числови лотарийни игри, моментна лотария, залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, също така залагания върху случайни събития, залагания свързани с познаване на факти и игри онлайн в игрално казино.

С цел осъществяване на по-широк и по-масов контрол върху дейността на хазартните оператори проектът предвижда правомощия за осъществяване на контролна дейност по ЗХ да имат и контролните органи на Националната агенция за приходите, с оглед използването на значителния кадрови и експертен потенциал на НАП.

Проектът на Валери Симеонов не мина. Предложението на ГЕРБ очаквано бе прието. „За“ бяха 99.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Възраждане“: Тайно изнасят боеприпаси от български бази, за да се изпратят в Украйна (ВИДЕО)

Министерски съвет иска да промени военновременните запаси на българските...

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама от нападателите в „Крокус сити хол“ остават зад решетките (СНИМКА)

Двама от заподозрените за нападението срещу концертната зала "Крокус...

Жандармеристи с тежко въоръжение пазят реда у нас след терористичната атака в Москва

Няколко структури на МВР предприемат засилени мерки за обезпечаване...

Новозеландското разузнаване се активизира, проспало с години шпионска система

Новозеландската шпионска агенция прие препоръки за засилен надзор, след...

Ким Чен-ун привежда танковете в бойна готовност

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун инспектира танкова част и призова...

Земетресение от 6,9 по Рихтер разлюля Папуа Нова Гвинея

Трима души загинаха, разрушени са стотици домове

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img