Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Депутатите се скараха кой има ВЕИ, докато търсят в мъглата едни 200 млн. лв.

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

Депутатите се скараха в пленарна зала кой от тях е във ВЕИ-бизнеса. Темата бе повдигната по време на дебата за изменение на решението от вчера за налагане на мораториум върху цените на тока, водата и парното.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев предложи редакция на точката, която се обсъжда днес – мораториумът да важи от днес до 31 март, а именно „с изключение на определянето на прогнозна пазарна цена на ел. енергия за целите на образуване на премиите, произведена от централи с обща инсталационна мощност 500 и над 500 киловат/часа„.

Той обясни мотивите: „Мораториумът ще отложи ценовото решение за тока, но ВЕИ ще бъдат субсидирани с преференциални цени и ще бъдат свръхсубсидирани. Ако мораториумът е без това допълнение – те ще продължат да получават премиите„.

По думите му, ако Народното събрание не подкрепи идеята, ще позволи да се източи Фондът за енергийна сигурност, а калкулациите показват, че за три месеца 200 млн. лв. ще отидат във ВЕИ.

Депутатът Цончо Ганев от „Възраждане“ обяви, че 160 депутати в залата имат бизнес във ВЕИ сектора и определи, че цените са рекордни и българският бизнес е подложен на геноцид, затова износът на АЕЦ трябва да се пренасочи в българския пазар.

Тома Биков от ГЕРБ излезе и декларира, че няма конфликт на интереси в енергийния бизнес и предложи, всеки, който се изказва, да го направи. Подобно бе предложението и на Манол Генов от БСП – който няма участие във ВЕИ, да стане прав. Всички депутати от ГЕРБ станаха на крака и започнаха да ръкопляскат.

Рамадан Аталай от ДПС попита от трибуната: Не знам защо от БСП не станаха. Отново отбеляза, че само ДПС не са гласували за този мораториум. Създадохте вчера енергийна криза, до вчера тя е била ценова, а сега вече е енергийна. Трябва да питате на борсата да видите колко търговци са се отказали да търгуват, поне за 6 месеца разклатихте инвестиционния интерес в България вчера с думата мораториум, която не знам как се тълкува в харвардските университети. Но мораториумът означава, че няма изход от тази ситуация, а то има поне 17 изхода, а сега „вдигнали сме белия байрак“. Вчера създадохте криза и днес продължавате, обърна се Аталай към депутатите в пленарна зала. Аталай каза още, че трябва хората на село, които се отопляват с палети, да не плащат задълженията на Топлофикация-София, което също се налага заради мораториума.

Тоъ също бе категоричен, че ГЕРБ, БСП и другите с този подход източват Фонда за енергийна ефективност с 200 млн.лв., които ще се платят на фирмите, собственост на тези, които не станаха в залата ва крака, и на онези, които са още в задкулисието. И на големите фотоволтаични и ветро централи, посочи Аталай. Той не пожела да каже имена на собственици, но посочи: „ГЕРБ знаят“.

Ако искате да им дадете 250 млн. лв. за три месеца – няма да е от незнаене, ще ги включите на фирмите на американските централи, Прокопиев и другите. За това се борите“, категоричен бе той.

ДПС предложи – да отпадне изобщо мораториума и председателите на всички ПГ да имат заседание за решение.

Емил Георгиев, депутат от БСП посочи, че се изказва не като енергетик и бе категоричен, че предложението на ГЕРБ е било динена кора и всички трябва да са внимателни, когато се получават подаръци от данайците*. Партията е съгласна с допълнението на мораториума, посочи още той.

*История по Вергилий за предупреждението на жреца Лаокоон, който предупреждава троянците да не приемат подаръци от гърците (данайци) – дървения кон, оставен пред стените на Троя.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Георги Свиленски: ГЕРБ и ПП-ДБ загубиха 9 месеца на България

Загубихме 9 месеца. ГЕРБ най-накрая хвърлиха кърпата. Стана ясно,...

НС гласува отказа на Габриел да бъде премиер

Народното събрание ще гласува решението на Мария Габриел да...

Китай отхвърли обвиненията на САЩ и Великобритания в кибершпионаж

Пекин призова САЩ и Великобритания да спрат да политизират...

Полша обясни защо не е свалила руската ракета

Говорителят на Оперативното командване на полските въоръжени сили Яцек...

Китай предупреди Филипините: Отношенията ни са на кръстопът

Китай предупреди Филипините да внимават и да търсят диалог,...

Испанският съд анулира решението си да блокира Telegram

Националният съд на Испания отмени решението си за временно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img