Депутатите приеха на второ четене бюджетите на ДОО и НЗОК за 2021 г. и започнаха дебата по бюджетната рамка (ОБЗОР)

Views 11977
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Тодор Стефанов/

Парламентът започна работа по второто четене на Закона за държавния бюджет за 2021 г. За да се занимаят с т.нар. малки бюджети и този на държавата за следващата година, депутатите се събраха на извънредно заседание и работиха с удължено работно време. Игрите с кворума отново белязаха приемането на бюджета на държавата за следващата година. БСП и ДПС отново не се регистрираха в зала. Стана практика след началото на пленарното заседание да се прави поименна проверка на кворума, тъй като такава може да се иска веднъж на заседание. Социалистите поискаха оттегляне на бюджета, тъй като според тях е неадекватен на ситуацията, но предложението им бе отхвърлено. Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова управляващите да спрат с „това безумие“.

Има алтернатива, има други решения, разумни, спокойни, държавнически и с грижа за хората. Предлагаме ви ги. Ако искате ги чуйте, допълни още лидерът на БСП.

Според нея правителството трябва да актуализира Националния план за действие при епидемия, да оттеглят бюджета и ако бъдат приети здравните мерки, той да върви с икономически и социален план.

Депутатите приеха бюджетите на НЗОК и ДОО за 2021 г. Два часа продължи работата им по бюджета на НЗОК за следващата година, който бе приет на второ четене. Бюджетът на НЗОК за 2021 г. е 5. 341 млрд. лв. Първоначалното предложение бе 5.084 млрд. лв., но между двете четения то претърпя промяна. Народните представители решиха за срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест чрез трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК да се осигурят средства за изпълнение на болнична медицинска помощ за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения за медицински персонал. За лекарите са предвидени 600 лв., за специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ – в размер на 360 лв., а за санитари в размер на 120 лв.

По бюджета на ДОО за следващата година депутатите бяха малко по-активни. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков коментира, че с бюджета на ДОО за 2021 г. се правят хаотични предизборни разходи.

През 2020 г. всички са в непознати води заради здравната криза, която сполетя света. Това изисква специален подход към структурирането на бюджетите за следващата година. ПГ на „БСП за България“ не подкрепя за 2021 г. в Държавното обществено осигуряване като цяло, защото то отразява несправедливостта в живота на обикновения българин, каза още Гьоков.

Според него липсва визия и воля за решаване на социални проблеми и се имитира социална ангажираност. Бюджета на ДОО за 2021 г. критикува и депутатът от ДПС и председател на Социална комисия д-р Хасан Адемов. Според него не е нормално минималният и максималният размер да се осъвременяват от 1 януари, а останалите пенсии с 5 % при това от 1 юли.

Дебат се заформи за минималния размер на пенсията. Той започна след като депутатът от „Обединени патриоти“ Александър Сиди обвини депутатите от БСП, че са против минималния размер на пенсията да бъде 300 лв. Той ги обвини в лицемерие и отчете, че всяко увеличение на пенсиите е плюс. От своя страна Георги Гьоков от БСП посочи, че социалистите не са против, но според тях така не се прави. По думите му преизчисляването на пенсиите пак ще доведе до 300 лв. минимална пенсия. В дебата се намеси и председателят на Социална комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов. Той обърна внимание, че това, което се прави с минималната пенсия, ще е за сметка на всички останали.

В крайна сметка парламентът реши през 2021 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде 300 лв. Парламентът реши за месеците януари, февруари и март 2021 г. пенсионерите да получават 50 лв. допълнително. Народните представители отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите и минималният размер на обезщетението за безработица да бъде 17.50 лв., а максималният 102.85 лв. Народните представители определиха дневният минимален размер на обезщетението за безработица за 2021 г. да бъде 12 лв., а максималният 74.29 лв. Депутатите определиха още обезщетение от 380 лв. за отглеждане на дете до 2-годишна възраст през 2021 г.

Народните представители започнаха дебата по бюджетната рамка.

Първи се изказаха от БСП в лицето на проф. Румен Гечев.

По отношение на бюджетните разходи 511 млн. лв. по-големи разходи в сравнение с предложеното от правителството на ГЕРБ и техните поддръжници от „Обединени патриоти“. Така че предлагаме по-високи приходи, предлагаме по-високи разходи. Причините са както свързани с развитието на българската икономика, така и с уникалната ситуация, в която се намираме. Още в самото начало искаме да кажем, че тази промяна в бюджетните приходи и разходи води до подобрение на бюджетното салдо. Реализацията на нашето предложение би довело до намаление на бюджетния дефицит. Нека да обобщим. Предлагаме по-високи разходи, по-високи приходи, но увеличението на приходите е по-голям от разходите, така че нашата разгърната социална програма, е на основата на запазване на фискалната дисциплина и намалението на бюджетния дефицит на страната, коментира още проф. Румен Гечев.

Колегата му Димитър Данчев обяви, че бюджетът за 2021 г. ще увреди трайно финансовата стабилност на България и именно за това БСП няма да го подкрепят.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Йордан Апостолов: Мачове ще има, но няма да върнем човешките животи

Мерките срещу епидемията са закъснели, ако беше предприето затваряне по-рано, нямаше да достигнем платото от 3500 заразени на ден. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR депутатът от НФСБ Йордан Апостолов. Мерките са закъснели. Колегите от ГЕРБ изпуснаха парата в общественото пространство, за да опипат почвата. Разбирам ги, но срещу […]