Депутатите приеха на първо четене Закона за хората с увреждания

Левицата обаче не го подкрепи

Прочитания 7590
0 0

Депутатите приеха на първо четене Закона за хората с увреждания.

Левицата не го подкрепи.

Законът за хората с увреждания решава проблеми във вярната посока, но няма да го подкрепим заради отлагането на Агенцията за хората с увреждания, обясни социалистът Антон Кутев.

Според него се говори за реформата в социалната система повече от 4 години. Червеният депутат е категоричен, че няма кой да оправдае нерешаването на проблемите на хората с увреждания навреме.

От ГЕРБ обориха левите. Промените в Закона за хората с увреждания са абсолютно належащи според Светлана Ангелова. ай-важната промяна е свързана с преминаване на дейностите по предоставяне на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия към системата на здравеопазването, смята тя.

Със законопроекта се предлагат промени, които ще доведат до:

– Създаване на прецизна правна уредба, уреждаща механизъм за преминаване на дейностите по предоставяне съобразно стандарти за качество и финансиране на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания изцяло към системата на здравеопазването в отговор на дългогодишните им искания за промени в тази област. Разходите са финансово осигурени в рамките на утвърдените разходи в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

– Осигуряване на по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата Държавна агенция за хората с увреждания към Министерския съвет.

– Разширяване на кръга на лицата – обект на защитена заетост, чрез включване на лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения с оглед на създаването на възможности тези групи хора да бъдат подкрепени в процеса на трудовата им реализация на пазара на труда.

 Прецизиране на съществуващи разпоредби с цел правилно разбиране при правоприлагането, което е изключително важно от гледна точка на законността.

Основната цел, която се постига с приемането на предложената промяна, е повишаването на ефективността при реализацията на политиката в областта за правата на хората с увреждания.

Освен това с приемането на проектозакона ще се ще се обезпечи реализиране на правото на хората с увреждания на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, определени индивидуално въз основа на конкретните им нужди в рамките на здравната система, което ще гарантира ефективност, релевантност и устойчивост на тази публична подкрепа, включително по отношение на изразходването на бюджетните средства.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Васил Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

САМО В NEWS24sofia.eu TV! Прокуратурата подхвана мъжа счупил стъклото на централата на ВМРО (ВИДЕО)

ВМРО ще съдят човека