Депутатите отложиха разглеждането на предложението на Възраждане за нулева ДДС ставка за стоки от първа необходимост

Views 1373
0 0
Снимка: архив Юлия Лазарова, „Дневник“

Депутатите отложиха разглеждането на предложението на Възраждане за нулева ДДС ставка за стоки от първа необходимост. Преди това законотворците излязоха в почивка, защото искаха в зала да дойде ресорният министър Асен Василев. Той не дойде.

Законопроектът на Възраждане предвижда, считано от 1 април 2022 г., въвеждането на нулева ставка на ДДС за облагаеми доставки с място на територията на страната за хранителни продукти и напитки от номенклатурата в малката потребителска кошница на Националния статистически институт; вода и доставка на природен газ, електроенергия и централно отопление за бита и за лекарствени продукти и медицински изделия, както и медицинско оборудване, помощни и други уреди, обикновено предназначени за облекчаване или лечение на инвалидност, за изключително персонално използване от инвалиди, включително ремонта на такива стоки и доставката на детски седалки за автомобил.

Законодателните предложения допълват и задълбочават законодателния подход, приложен през 2020 г. чрез въведената намалена ставка на данък върху добавената стойност в размер на 9 сто за определен набор от стоки и услуги. Продължаващите допълнителни разходи и натрупвани загуби ще оставят негативни последици за гражданите и бизнеса за продължителен хоризонт дори след момента на отмяна на ограниченията, които държавата налага по повод на COVID-19.

В допълнение към това, наблюдаваният от няколко месеца период на висока инфлация допълнително ерозира покупателната способност на българските граждани. Така икономически най-уязвимите от тях търпят разходи и са принудени да ограничават потреблението си поради растящите цени, според вносителите от Възраждане.

Предложените изменения и допълнения в Закона за данък добавена стойност представляват мерки за подкрепа и компенсация на съответни целеви групи, в условията на продължаващи затруднения в икономиката, свързани с ограниченията покрай COVID-19, и периода на повишена инфлация. Настоящето законодателно предложение отчита посочените европейски ограничения, но се ръководи от целта за изчерпване на всички възможности за максимална защита на икономическите и социалните интереси на българските потребители.

Предлаганото въвеждане на нулева ставка има за цел да позволи понижаване на цените на съответно описаните стоки и услуги. Такова понижение би било компенсиращ механизъм за корекция на други фактори за повишение на цени, довели до високата инфлация – текущо отчитана и очаквана още поне в средносрочен хоризонт. Съответно и пропорционално, възстановената загуба в разполагаемия доход на българските граждани, най-вече на най-нискодоходните от тях, ще доведе до стабилизиране на потреблението им.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Обсъждат отстъпка при зареждане на гориво до 50 литра

Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще получава всяко физическо лице при зареждане на автомобила си на бензиностанция. Отстъпката ще се получава директно всеки път при зареждане до 50 литра гориво. Това е една от антикризисните мерки, които кабинетът разглежда. Тя може да влезе в сила от юни. Това […]