Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Депутатите не харесаха проекта на Костадинов за Закон за българския език

Снимка: архив БГНЕС

Комисията по образование в парламента не прие промените в Закона за българския език на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. С два гласа „за“, шест „против“, шест „въздържал се“ законопроектът бе отхвърлен.

В мотивите си Костадинов обясни, че трябва да се изгради ясна нормативна уредба, която да гарантира българския език. България не е сред застрашените, но както не сме, може и да бъдем – с оглед на англоезицията, която не среща съпротива, а е белег на модерност, коментира той. С приемането на законопроекта ще се даде основа, българският език няма официална квалификация, добави Костадинов. В законопроекта се предвижда и издигане на политиката на българския език като основа на българската държава и народност на по-високо ниво. 

Татяна Александрова от Института за български език, катедра „Съвременен български език“ обясни становището: „Подкрепяме грижата на държавата за български език. Позицията е, че най-подходящият модел е последователно допълване на отделни нормативни актове, 30 г. след Конституцията и 100 законово-нормативни и поднормативни актове, които уреждат материята – това е адекватният модел„.

В законопроекта има доста непрецизни и несъстоятелни в езиково отношение формулировки, каза експертът. Тя обаче не е съгласна, че няма официална кодификация на българския език, в България тя е от академичен тип. За нея предлаганият Съвет за български език е ненужна институция с несвойствена функция, която ще се натовари с административни функции. Александрова даде за пример, че всички предложения за промени в законопроекта ги има като регламентация в други закони. „Няма как да се спрат промените в езика със закон, във Франция има, но по-скоро на основата на административни наказания„, посочи още тя. От ИБЕ към БАН одобряват идеята за български културен институт „Св. Св Кирил и Методий“, но смятат, че се изземват функции на МОН и МК, дадени на ректорати, неделни училища и т.н.

Мария Гайдарова, зам.-министър на МОН каза, че министерството подкрепя намерението чрез законопроект да се осигурят условия за опазване на българския език, защото е основата на българската идентичност, но имат бележки, направи и корекция, че така или иначе повечето предложения са уредени в различни подзаконови актове и закони.

От СЕМ коментираха, че може да се мисли за промяна на използването на езика в детски предавания, но в реалити формати и забавни предавания е трудно да се отстояват книжовните норми.

Антония Димитрова от „Продължаваме промяната“ каза, че групата няма да подкрепи законопроекта и го определи като „пропаганда, а не форма на опазване на български език„.

Красимир Вълчев от ГЕРБ каза, че има нормативни актове, но има нужда от конкретен законопроект, защото има разпоредби, които ги няма уредени. Той попита как БАН променя официалния речник на българския език, като получи отговор, че е с помощта на нормативно уреждане с постановление на МС от 1950 г. Вълчев е съгласен да има съвет за българския език, както и създаване на Институт, по модела на Сервантес. ГЕРБ подкрепя на първо четене законопроекта, но иска на второ четене да се стъпи на съществуваща инфраструктура, да се запише какви са правомощията на Института за български език.

Пламен Николов от ИТН отбеляза „повече от 20 притеснителни момента“ в законопроекта и поиска да се пренапише основният закон наново, а не да се приема. Отваря се въпросът колко неуредици има в останалата нормативна база, каза той.

Мукаддес Налбант от ДПС коментира, че само заради нарушенията си струва да има такъв закон, поздрави Костадинов за опита, но за нея е „опит„. Съвет не е необходим, но подкрепят създаване на Института.

Депутатът от ПП Христо Петров отбеляза, че езикът е жив организъм и няма да изчезне, няма да го сполети съдбата на езика на остров Ман. Проектозаконът е на партия „Атака“, за никого това не е изненада, че се връщаме към него, каза той и поиска по-скоро да се засили изучаването на български език в училищата чрез учителите по литература.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Част от Одеса е без ток след руските удари с дронове

Властите работят по отстраняването на проблема

Изненадващи атаки – за руската армия в Украйна няма Ден на траур (ОБНОВЕНА)

Генералният щаб на Украйна отчита за изминалото денонощие 75...

АКФ иска комисията за Нотариуса да изслуша и ръководството на МВР

Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на следващото заседание на Временна...

В Азербайджан арестуваха мъж, планирал терористичен акт

Властите в Азербайджан задържаха мъж, подготвял няколко терористични атаки...

НС гласува отказа на Габриел да бъде премиер

Народното събрание ще гласува решението на Мария Габриел да...

Киргизстан твърди, че неговите граждани в Русия са активна мишена на вербовчици

Киргизстанците работещи в Русия активно биват примамвани от вербовчици...

Почина генерал-майор Съби Събев

Почина о. р. генерал-майор Съби Събев, съобщава "Нова телевизия". Министерството...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img