Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Депутатите актуализираха бюджета посред нощ (ОБНОВЕНА)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

След дълъг парламентарен ден и няколкоседмични разпри актуализацията на бюджета за настоящата 2021 година вече е факт. На продължило над 7 часа заседание, започнало в ранните сутрешни часове в петък, в комисията по бюджет и финанси прие поправките в държавния фиск, които след това влязоха за обсъждане в пленарна зала.

Въпреки че не минаха и на двете четения в комисия, както и на първото в пленарна зала, десетки депутати традиционно отново представиха идеите си за допълнителни средства за редица сектори.

Засегната бе темата за нуждата от допълнителни пари за регионите, за противопожарна защита, за борба с градушките, за туризма, за висшите и средните училища, за инвалидни пенсии и др. Именно това традиционно „наддаване“ отне фактически цялото предвидено парламентарно време, което наложни двукратното му удължаване.

Въпреки множеството предложения и часовете спорове не се стигна до напрежение, както се случи в четвъртък на гласуването на парите за пенсии и здраве.

Проблясваха отделни искри между депутатите и парламентарни групи като случай, в който депутатът Мария Капон помогна на Иван Тотев от ГЕРБ да разпредели изгубеното си предложението с редакция в други параграфи и в крачка. В разменените реплики от парламентарната трибуна се чу и „майна“ като междуметие, след констатация, че може да са от различни партии, но са пловдивчани.

Леко градусът на напрежението се вдигна и от направено предложение от страна на Тошко Йорданов, ИТН, депутатите, вместо небрежно да разпределят и разхвърлят едни пари насам – натам, да вземат да добавят в бюджета, като върнат партийната субсидия над 1 лв. Това би било и в изпълнение на решението от референдума от 2016 г, на който от ИТН толкова много държат. Самата партия на Слави Трифонов обяви, че връща субсидията.

Айде да видим дали наистина ви пука за хората и дали ще си бръкнете в собственото джобче„, обърна се Тошко Йорданов от трибуната към парламентарната зала.

От БСП го репликираха, че на призив да се връщат по този начин пари, добре е да се направи сметката колко пари се харчат сега на данъкоплатците с организирането на втори предсрочни избори и то защото ИТН не са пожелали да направят правителство.

Между БСП и ИТН припламна кратък спор коя парламентарна група всъщност по-малко е искала да направи правителство.

По-рано в петъчния ден в началото на бюджетната ГЕРБ демонстративно напуснаха залата. Аргументът за това действие – не искат да се проточва излишно заседанието при условие, че се знае, че те са против така предлаганата актуализация, като възраженията си щели да представят при обсъждането в зала.

Малко над 500 милиона са приетите нови приходи, а още толкова са планираните разходи, каза след заседанието на комисията финансовият министър Асен Василев. Ако новозаписаните точки в част „приходи“ и в част „разходи“ се изпълнят в този си вид, то това ще значи, че няма да се натрупа допълнителен бюджетен дефицит.

Именно приемането на актуализацията на фиска бе основна и неразривна част от реториката на държавния глава Румен Радев през последните седмици.

Именно този акт бе поставен като главно условие за това, в какъв времеви срок президента ще издаде указ за разпускането на 46-я парламент. Това значи, че дните на настоящия парламент са преброени – нещо, потвърдено и от самия Радев в петъчния ден.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нинова: И Главчев ли иска да пътува?

Дали Димитър Главчев или Даниел Митов е служебен външен...

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

Мая Манолова и Ваня Григорова отрязаха Левицата

Левицата се явява във формат на коалиция

САЩ и Южна Корея обсъждат разходите за съвместна отбрана

Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в...

Al Jazeera: Израелски безпилотни самолети засилват наблюдението над Рафах

Израелските безпилотни самолети са засилили дейността си над Рафах. Това...

Столични съветници искат да отворят заключените държавни паркинги

Паркинги стоят неизползвани в София. За проблема алармира общинският...

ФБР: Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ

Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ...

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Външните министри на страните от Г-7 набелязаха "конкретни стъпки",...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img