Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Депутати обсъдиха с германския посланик у нас последиците от кризата в Афганистан

Последиците от кризата в Афганистан, националния план за възстановяване и устойчивост на България и позицията на страната ни за начало на преговорите със Северна Македония за членство в ЕС обсъди парламентарната Комисия по външна политика с посланика на Германия у нас Кристоф Айхорн.

Срещата, в която участваха председателят на Комисията Димитър Гърдев и неговите заместници – Екатерина Захариева, Имрен Мехмедова и Стефан Тафров, беше по искане на германския дипломат.

Участниците се обединиха около мнението, че отношенията между България и Германия са отлични и че успешното сътрудничество между двете страни трябва да бъде продължено. Депутатите благодариха за съдействието, което Германия е оказала във връзка с провеждането на парламентарните избори през април и юли, както и за справяне с пандемията.

Гърдев заяви, че Германия е стратегически партньор на България и подчерта, че страната ни разчита на подкрепата й при взимането на решенията за влизане в Шенгенското пространство, за присъединяване към Еврозоната и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

За нас беше важно да окажем подкрепа на България за провеждане на изборите, защото смятаме, че те са решаващ момент в една демокрация, посочи от своя страна посланик Кристоф Айхорн. Той добави, че Германия и занапред ще съдейства при провеждането на български избори.

Зам.-председателят на Комисията Екатерина Захариева заяви, че задаващата се нова мигрантска вълна след кризата в Афганистан може да бъде поредното предизвикателство за това Европа да остане обединена и силна. Тя посочи, че още миналата седмица народните представители от комисията са били единодушни, че е необходимо ЕС да има обща позиция във връзка с кризата в Афганистан.

По нейни думи трябва да бъдат предприети бързи действия, включително спешно да се помогне на съседните на Афганистан държави и на страните, които са външна граница на ЕС.

От комисията подчертаха и че България нееднократно е заявявала своята подкрепа за членството на Северна Македония в ЕС. Те обаче посочиха, че е нужно РСМ не само да декларира публично желание за водене на разговори, а да се изпълняват поетите ангажименти и да се води диалог, изпълнен със съдържание.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Макрон предупреждава: Европа може да умре

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи...

Китайски военни се срещнаха с американски и руски военноморски служители в Циндао

Високопоставени китайски военни проведоха отделни срещи с колеги от...

Младеж инсценира обир в дома на дядо си в Хасково

24-годишният задигнал 25 000 британски лири

Ранени и загинали при пожар в ресторант в Индия

Пожарът е причинен от гръмнала газова бутилка

Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си

Турция може да предостави техническа помощ на Ирак за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

СИПРИ: Украйна с най-голямото увеличение в света на военните разходи спрямо БВП

През 2023 г. глобалните военни разходи, нарастващи за девета...

Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ за общо управление след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

Депутатите не искат елфи да чертаят пътя на „Турски поток“ у нас (ОБНОВЕНА)

Депутатите от временната парламентарна комисия за изчезналата пътна карта...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img