Деница Сачева: Обмислят постепенно разхлабване на мерките в страната

За моловете рестрикциите ще продължат още малко

Прочитания 13857
0 0
Социалния министър Деница Сачева, снимка: личен архив Facebook

Управляващите обсъждат поетапно разхлабване на мерките в страната. Възможно е стъпаловидно отваряне на нещо ново на всеки две седмици. Тези действия предстои да бъдат изяснени тази седмица, каза социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

По думите й се получават различни предложения за отварянето на обектите.

Има предложения да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Може би, от средата на месец февруари – за ресторанти и заведения на територията на големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат още малко. допълни Сачева.

За нея е важно да се внимава и е необходимо да се намери балансът между ниската степен на заболеваемост и това да има повече ваксинирани и оздравели.

Важно е, когато отворим всичко внезапно, да не се повиши броят на новозаразените и да се наложи отново да затваряме. Трябва да задържим и затвърдим тези резултати, каза Сачева.

По думите й не се предвижда затварянето да продължи до датата на парламентарния вот.

Относно доставките на ваксината срещу коронавирус министърът каза, че властите са се опитали да бъдат максимално разумни и балансирани във всяко свое решение.

Добре известно е и че към момента има доста хора, които се притесняват от ваксинацията. Тези, които имат желание да бъдат имунизирани и са в етапите на ваксиналния план, получават своите дози, категорична беше Сачева.

Тя допълни, че в някои държави хората, получили първа доза от ваксината, няма да могат да си поставят втората навреме.

Според Деница Сачева консултациите при президента за предстоящите парламентарни избори са били закъснели и организирани по „странен“ начин. Тя изтъкна, че не е поканена партия СДС, която е извънпарламентарна и участв в коалиция с ГЕРБ за европарламента.

Същевременно, бяха поканени партии за участие в преговорите, които са в процес на заличаване, както и политически субекти, които дори не са партии, каза Сачева, визирайки партия „Възраждане“, която е извънпарламентарна, но заради броя на гласувалите за нея има бюджетна субсидия.

Според Сачева не е проблем да се организира видеонаблюдение в секциите по време на избори, въпросът бил доколко това е целесъобразно и ще подпомогне прозрачността на вота.

В коментар на опасенията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов относно провеждането на изборите Сачева смята, че внушенията за честността на изборите се правят от много време. Тя препоръча на Цветанов да отговаря сам по себе си защо има такива опасения и какво го кара да смята така.

Той, може би, е прекалено убеден в това, че няма да може да премине бариерата и отсега започва да търси оправдания, каза Сачева.

Социалният министър коментира и обстановката с бизнеса в страната след въвеждането на мерките срещу коронавируса.

За съжаление, кризата ще трансформира част от бизнесите – не само хотелския и ресторантьорския, каза Сачева.

Към 14 януари безработицата е 7,02%. Броят на регистрираните безработни е 230 604.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Адвокатите на Навални нямат достъп до опозиционера (ВИДЕО)

Москва призова Запада да не се меси в руските дела