„Демократична България“ не се примирява със забраната за видеонаблюдение на изборите

Прочитания 7366
0 0
Снимка: БГНЕС

„Демократична България“ обжалва отказа на Софийския административен съд да разгледа жалбата ѝ срещу забраната за видеонаблюдение и излъчване от броенето на бюлетините на изборите през април.

Жалбата е срещу решение на ЦИК от 8 февруари, с което са одобрени Указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес, разработени съвместно с Комисията за защита на личните данни. Според Комисията наблюдателите, застъпниците и представителите на партиите и коалициите не могат да заснемат и разпространяват видео от преброяването на бюлетините, защото това е обработка на лични данни, която не се допуска от закона.

На 15 февруари първата инстанция остави жалбата без разглеждане и посочи, че решението е окончателно.

Според „Демократична България“ обаче разпореждането е незаконосъобразно, а съдебният акт подлежи на обжалване. По тази причина формацията иска от Върховния административен съд да върнете делото на АССГ за разглеждане по същество.

ДБ е на мнение, че с Указанията си ЦИК създава правила, които засягат правата и задълженията на участниците в изборния процес.

В жалбата се посочва, че в Изборния кодекс няма разпоредба за това дали застъпниците, представителите на партиите и коалициите и наблюдателите могат да заснемат процеса на броене на бюлетините. Няма изрична забрана по този въпрос.

В Указанията обаче се съдържа текст, според който „всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение„.

От „Демократична България“ посочват и че в решението си АССГ казва, че обжалваните указания на ЦИК имат общ характер и засягат всички видове избори, а не само парламентарните на 4 април. Те обаче твърдят, че ясно са указали, че жалбата им се отнася до парламентарните избори.

От партията разкритикуваха днес и прокуратурата, която замитала проблема с „подпорния хотел“ на Алепу, част от което е и решението на административния съд в Бургас, с което бе обявено за незаконно разрешителното за строеж.

Нищо не пречи отнетите строителни разрешения да бъдат преиздадени наново с отстранени пропуски и нарушения. Още през юни „Демократична България“ подаде сигнал за закононарушение, извършено от екоинспекцията (РИОСВ) в Бургас, която е позволила инвеститорът да не проведе задължителната за строежа на „подпорния хотел“ Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Именно тук се корени проблемът, тъй като въз основа на този незаконосъобразен документ са издадени разрешителните за строеж. Ако отпадне решението на директора на РИОСВ-Бургас, автоматично отпадат и всички строителни разрешителни, издадени въз основа на него, а това променя нещата радикално и цялата процедура трябва да започне отначало, пояснява общинският съветник Димитър Найденов, който настоява че всички дейности при крайбрежна дейност за борба с ерозията минават задължително през ОВОС.

Ивайло Мирчев определя Алепу като „един много интересен паметник на българската мутра“ и припомня незбъдналото се обещание на премиера Борисов да има конкретни наказания по случая, както и да има възмездие за заменките на Камчийски пясъци.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Каролев поправя Борисов: Fitch не очаква политическа нестабилност у нас

Това, което каза Борисов, е отчасти вярно и отчасти невярно. Това коментира икономистът Владимир Каролев за изказването на премиера по повод международната рейтингова агенция Fitch, която повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. Припомняме, че през уикенда Борисов отново избра […]