Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Дебати за „Натура“ 2000. Ще има ли протести?

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu Васил Димитров

Комисията по околна среда и води проведе обсъждане на Закона за биологичното разнообразие. Дискусията бе инициирана от председателя на Комисията и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева. Целта й бе да се намери разумното сечение, което да доведе до консенсус за усъвършенстване на законодателството.

Освен членовете на Комисията по околна среда в обсъжданията участваха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, лидерът на НФСБ Валери Симеонов, заинтересовани страни, представители на научната общност и неправителствени организации.

В рамките на дискусията министърът на околната среда Емил Димитров посочи, че новият подход за управление на „Натура“ 2000 цели да постигне по-пълно изпълнение на двете природозащитни директиви на ЕС.

Той отчете, че при разработване на законопроекта са проведени редица срещи, кръгла маса, публични обсъждания и други публични събития.

Емил Димитров коментира, че на тези обсъждания са обсъдени възможните подходи за управление на мрежата „Натура“ 2000.

В рамките на комисията възникна напрежението между участниците.

То се породи след изказването на доц. д-р Петър Шуролинков от Националния природонаучен музей. Той изрази подкрепата си в бъдеще във философията на Закона за биологичното разнообразие научният подход да бъде определящ и водещ за опазване на биологичното разнообразие в България.

Според него в противен случай страната ще изпадне в много сериозен разрез с европейските директиви.

Изказването му бе последвано от остра реакция на един от участниците в дискусията, който се представи като собственик на земя. Той отправи обвинения към преждеговорищия и заговори за имотни терористи.

Председателят на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева се намеси в спора. Тя помоли за спазване на правилата и реда за изказвания.

Вие сте в Народното събрание. Вие сте в институция. Много ви моля, съобразявайте се„, каза Василева.

Снимка: „Фокус“

Тя дори предупреди, че може да се наложи да прекъсне заседанието. До това обаче не се стигна.

Междувременно представители на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ напуснаха обсъждането. Те дадоха изявление пред медиите и обявиха, че ще протестират във вторник 7 юли 2020 г. Те настояват текстовете, касаещи „Натура“ 2000, да бъдат оттеглени.

След срещата Ивелина Василева призова за повече конструктивизъм по темата за биологичното разнообразие. Тя отчете, че темата, свързана с „Натура“ е изключително чувствителна.

Тя предизвиква различни менния, становища и различни позиции. Целта на днешната среща беше да бъдат чути всички„, каза още Василева.

Според нея са били очертани позиции на всички заинтересовани страни и в същото време доста емоционално е имало коментари и размяна на реплики между различни заинтересовани страни.

В голяма част от изказванията имаше и политически послания, политически тези, но аз продължавам да отстоявам позицията и в качеството си напредседател на Комисията по околната среда и водите, че е необходимо конструктивно и експертно да се подхожда към една изключително важна тема, каквато е темата, касаеща природата и нейната защита като ресурс„, каза още Василева.

Ние искаме да бъде чуто мнението на всички, да бъде постигнат консенсус относно предложенията в основното тяло на закона и ако те бъдат подкрепени само тогава, ние ще продължим напред, защото сме убедени за слеедните няколко неща. На първо място, изключително важно е да бъде цялото законодателство, управлението на мрежата „Натура“ и всички решения, които се вземат за това да се основават на научния подход, научните анализи и данни на учените, ангажирани в процеса на управление. На второ място стриктното съблюдаване на европейското законодателство и неговото прилагане„, посочи още Василева.

Нашето виждане е, че трябва да продължат разговорите, че е необходимо да бъдат чути всички, да бъдат взети всички разумни решения. По отношение между първо и второ четене на закона няма да подкрепим предложенията, които са внесени от колегите г-н Валери Симеонов и група народни представители. Ще продължим да работим върху прецизирането на текстовете на закона с цел да постигнем консенсус“, каза Василева.

Снимка: „Фокус“

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разкритикува ГЕРБ, че предопределят решението си за предложенията му преди дискусията и определи напусналите дебата природозащитници като зелена хунта.

Според него те ни връщат в ранния болшевизъм.

Връщаме се във времената около 9 септември. Идва тук един чичко Ленин, който с огромно самочувствие започва да раздава присъди, оценка на министри от последна инстанция, определя кой да има собственост и кой да няма собственост. Това е историческа машина на времето. Връщат ни във времето на ранния болшевизъм. Как така ще отнемеш правото на хората да се разпореждат със собствеността си? Това, което имат право в момента собствениците и организациите и всичките тези хиляди собственици на земи от защитените зони е да вземат по една мрежичка и да гонят пеперуди или скакалци“, изтъкна Симеонов.

Той поясни, че НФСБ предлага собствениците на земи в „Натура“ 2000 да участват в мерките, които ще бъдат прилагани в техните парцели.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ислямистки бунтовници убиха поне 10 души в Конго

Най-малко 10 души са убити при нападение в източната...

САЩ и Ирак загрижени за региона след иранската атака

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че...

Ангел Кунчев: 70 случая на коклюш от началото на годината

Случаите на коклюш в България от началото на годината...

Иран: Плененият товарен кораб в Ормузкия проток е нарушил морските закони

Товарният кораб MSC Aries, плаващ под португалски флаг, който...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

Цената на краставиците тръгна стръмно надолу, картофите – нагоре

Разнопосочни са цените на основните хранителни стоки, плодове и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img