Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДБ внесоха проект за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС

Снимка: БГНЕС

„Демократична България“ внесе проект за промяна на Закона за съдебната власт, който предвижда предсрочно прекратяване на мандата на настоящия Висш съдебен съвет (ВСС), промяна на статута му и премахване на кариерните бонуси за членовете на Инспектората към ВСС.

Проектът предвижда предсрочно прекратяване на мандата на настоящия ВСС, а ако законът бъде приет от Народното събрание, новият избор на членове на съвета следва да се проведе в двумесечен срок от влизането в сила на промените. Новият ВСС се смята за образуван, след като бъдат избрани две трети от неговите членове, е записано още в проекта, който предлагат демократите. Това би означавало нов ВСС да бъде сформиран малко преди избора на ново Народно събрание, при положение и което е по-вероятното към момента, не се сформира правителство от третия мандат, връчен в 46-то НС. Председателят на настоящия парламент Ива Митева вече коментира, че към промените трябва да се подходи внимателно.

Законопроектът предвижда още за времето на мандата си изборните членове – съдии, прокурори и следователи, да продължават да осъществяват юридическата си професия при намалена натовареност. Сега по време на мандата си във ВСС членовете му губят качеството си на съдии, прокурори и следователи. Според вносителите няма нужда изкуствена да се разкъсва връзката между качеството на съдия, прокурор и следовател и длъжността на член на ВСС. Отделянето на членовете на ВСС от пряката им работа за пет години, колкото е продължителността на мандата, действа демотивиращо, деквалифицира ги, отчуждава ги от ежедневните проблеми на правораздаването и води до формиране на специфична бюрократична култура, което пречи за ефективното упражняване на правомощията.

От наложилото се след 2007 г. разбиране за последиците от статуса на ВСС като постоянно действащ по отношение на изборните му членове, свързани с дефиниране на възможността те да продължат да упражняват съответната си юридическа професия и по време на мандата, произтича опасност за независимостта на съдебната власт“, се казва в мотивите към законопроекта. Вносителите цитират и решение № 8/15.ІХ.1994 г. на Конституционния съд, според което „Висшият съдебен съвет е постоянно съществуващ и функциониращ орган“.

От „Демократична България“ предлага и премахването на т.нар. кариерни бонуси за главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС (ИВСС). В проекта е записано, че след края на мандата им членовете на ИВСС се възстановяват на заеманата преди избора длъжност. Към момента законът предвижда възможност те да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им.

Според вносителите настоящото положение създава привилегия за съответните магистрати, които получават несправедливо преимущество за кариерно израстване спрямо останалите им колеги и то без зависимост от работата им като магистрати.

Припомняме, че през 2020 г. президентът Румен Радев наложи вето на текстовете за кариерните бонуси на магистратите от ВСС. Съветникът на държавния глава по правните въпроси – Иванка Иванова, тогава заяви, че магистратите трябвало да се повишават заради заслуги, а не заради това, че са членове на ВСС.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Лондон: Русификацията в окупираните територии на Украйна продължава

Инициативите за управление, предприети от руските власти във временно...

Украйна: 537 деца са загинали в резултат на войната в Украйна

1269 са били ранени с различна степен на тежест

Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери (ВИДЕО)

"Аз имам един говорител и това е Христо Иванов"

16 задържани при акция срещу битовата престъпност в Пазарджик

Шестнадесет лица бяха задържана при спецакция срещу битовата престъпност...

Киргизстан твърди, че неговите граждани в Русия са активна мишена на вербовчици

Киргизстанците работещи в Русия активно биват примамвани от вербовчици...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сняг заваля на прохода „Шипка“

Сняг заваля на прохода "Шипка", съобщава БНТ. Температурата там е...

МС осъди терористичния акт в Москва и поиска разследване (ОБНОВЕНА)

България изразява съболезнования към близките на жертвите на терористичния...

Полицаи пребиха българин в Охрид

Причината за побоя не е ясна

ГЕРБ не отстъпват – извинение и разжалване на Асен Василев

ГЕРБ застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпваме...

Слави Трифонов към българите: Вие сте на ход!

Лидерът на ИТН с коментар, след като Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за министър-председател

Тръмп спечели отсрочка за глобата от 454 млн. долара

Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели в понеделник спиране...

Косово вече е асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО

Постоянният комитет на Парламентарната асамблея на НАТО повиши Косово...

Израел нареди пълна евакуация на цивилните от болница Ал-Шифа

От Израелските отбранителни сили (IDF) наредиха на всички цивилни,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img