Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДБ притеснени, че изпускаме прозореца за Северна Македония

Снимка; БГНЕС

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов заяви пред журналисти, че е разочарован от проваленото от ГЕРБ заседание на Комисията по външна политика.

Ако ние изпуснем прозореца на френското председателство, за което всички сме съгласни, че е добро, можем да го изпуснем и рискуваме повече то да не бъде на масата, предупреди Христо Иванов.

Ние носим отговорност за това да се възползваме от протегнатата ръка от Франция.

Франция положи големи усилия българските интереси и очаквания да бъдат отчетени в такава висока степен, за да може правителството и депутатите да кажат, че това предложение, което прави френското председателство, е добро, подчерта Христо Иванов. 

Франция и ЕС застанаха зад България. Ние имаме пробив и трябваше да обсъдим днес този пробив, за да видим накъде вървим напред и да можем да вземем решение, а вместо това с процедурни основания напълно и безотговорно беше провалена комисията. Аз започвам да се притеснявам, че ставаме имитация на подкрепа, а не на истинска такава„, изтъкна Иванов.

Петър Колев, активист от организациите на македонските българи (председателят на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония – б.р.), добави, че има ясна крачка напред, изразена в предложението на френското председателство.

В същото време има детайли, които трябва да бъдат ясни разгледани и добре пипнати в посока на ясните гаранции, които очакват българите в Северна Македония. Бързането за вземане на едно или друго решение не знам доколко на този етап би била най-правилната посока за българското поведение, каза Колев. 

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че френското предложение не дава гаранциите, които България би трябвало да извоюва. Няма никакви срокове в намерението на ЕК да бъде гарант, а самата ЕК не може да бъде гарант.

Гарант може да бъде единствено съвета на ЕС, а прехвърлянето на отговорността върху ЕК е подписването на празен чек, с който ще се даде възможността на Северна Македония да започне преговори и да направи това, което всъщност прави десетки години – да не променя абсолютно нищо, каза Джамбазки.

Той разкритикува и позицията на ГЕРБ за френското предложение, като добави, че това е равнозначно на национално предателство.

Съжалявам, че този човек (Бойко Борисов – б.р.) отстъпи от позициите, които разумно поддържаше във времето, в което бяхме част от едно управление. Това нещо ще му тежи дълги години„, предупреди Джамбазки. 

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КНДР и Иран обсъждат сътрудничество и оръжейни програми

Такива спекулации породи странното посещение

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Най-малко пет ракети са били изстреляни в неделя от...

Кадиров от фитнеса: Не умирам, вдигам железа (ВИДЕО)

Чеченският президент Рамзан Кадиров се опита във вторник да...

Зеленски е на фронта в Донецка област (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски посети фронта на Донецка област...

Шефът на израелското разузнаване подаде оставка заради атаката на 7 октомври

Ръководителят на израелската дирекция за военно разузнаване Ахарон Халива подаде оставка заради провалите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img