Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДБ иска да реконструира мнозинството, а не да го събира отново

Снимка; архив БГНЕС

Ако „Демократична България“ получи третия мандат за съставяне на правителство, тя не просто ще се опита да събере досегашното управляващо мнозинство, а да го реконструира, заяви Христо Иванов по радио „Дарик“. Според него това означава и разговори с „Има такъв народ“ (ИТН), но отчитайки притесненията на „Продължаваме промяната“ (ПП).

Ако ние получим третия мандат, ще проведем честен разговор с ПП за това как можем да преговаряме с ИТН и този разговор да отговаря на техния проблем, който поставят. Но трябва да намерим начин да проведем разговор, защото трябва да реконструираме мнозинството, а не да го съберем отново“, заяви той.

Христо Иванов отчете, че няма лесно решение, тъй като политическите сили достатъчно са усложнили всички възможни опции за съставяне на мнозинство.

Добре е да разбираме, че винаги ще говорим за опции, които са смесица от най-различни неприятности, рискове и ограничения. Не ми харесва да отидем на избори сега, защото не бива да се заблуждаваме, че следващият парламент е под огромна заплаха да се окаже също такава салата„, каза той.

Той сравни ситуацията в настоящата коалиция като току-що разпаднал се брак, в който веднага след бракоразводното дело партньорите трябва отново да се съберат. „Не ми харесват и възможностите в този парламент, защото трябва да се опитаме тази разпаднала се коалиция, като един тежко разпаднал се брак, веднага на излизането от съда да започнем да го реконструираме. Но нямаме друга опция„, добави той.

Съпредседателят на „Демократична България“ заяви, че има гласове от ПП, които настояват да се отиде на избори и това също усложнява задачата пред мандатоносителя.

Христо Иванов заяви, че при консултациите президентът Румен Радев не е давал сигнали на коя политическа сила ще даде третия мандат. Той обаче не би се учудил мандатът да отиде при БСП.

На въпроса как ще се отрази подобно развитие на поведението на „Демократична България“, той заяви: „Няма ситуация, в която няма да има проблем. За нас това ще е определено предизвикателство. Но не можем да си позволим да оставим страната без правителство„.

Като погледна следващия парламент изобщо си поставям въпроса дали искам да бъда в него, че да разсъждавам за рисковете на една бъдеща кампания. Не просто защото той ще бъде раздробен и поляризиран. Ние ще сме загубили ключово време да подготвим страната за всички кризи, които идват„, коментира още Христо Иванов.

По думите му при евентуални нови избори „Демократична България“ няма да има по-лош резултат от предишите избори.

Христо Иванов отново призова политиците да започнат да си говорят повече, защото вече са се докарали до ситуация, в която няма добри опции за съставяне на управление. „В българската политика никой с никого не си говори. Това не е спорт, който може да се играе в интернет с група анонимници. Може да си останете опоненти, но трябва да можете да си говорите, за да изключим глупостите, които могат да предизвикат недоразумение„, коментира той.

Иванов потвърди, че няма да се водят разговори за съвместно управление с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Сътрудничеството с ГЕРБ е изключено и заради пропуснатите възможности да се изчистят от корупционните практики и да променят отношението си към реформа в прокуратурата.

Като пример посочи борбата им срещу промените в Закона за съдебната власт, където се осигурява възможност за по-ефективна работа на европейските прокурори.

ГЕРБ и ДПС са носители на вируса на системната корупция, от който не се отказаха и отрекоха дори на думи. ГЕРБ се държат все едно са възникнали вчера. Те поучават. Искат извинение. Раздават морал от позицията на абсолютно непонятна морална височина. Загубиха една година, в която можеха леко да се дистанцират от всичко предишно. Върхушката им изглежда като програма за защита на свидетели„, каза той.

Отново виждаме, че прокуратурата се държи като част от пиар отдела на ГЕРБ. Виждаме, че ГЕРБ си мисли, че може да оцелее политически без да се изчисти, включително без да се разграничи от това състояние на прокуратурата. Видяхте какво дране на ризи беше от ГЕРБ за промените вЗакона за съдебната власт„, коментира Иванов.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

С ново дело правозащитници се опитват са спрат германския оръжеен износ за Израел

Адвокати по правата на човека заведоха дело срещу решение...

Ангел Кунчев: 70 случая на коклюш от началото на годината

Случаите на коклюш в България от началото на годината...

Филипините ще отстояват правата си в Южнокитайско море

Филипините са решени да отстояват своите суверенни права в...

ПП-ДБ: Сиамските близнаци Пеевски и Борисов са завладели държавата

Живко Коцев стана жертва на компроматна война. Това заяви...

Ало измамници завлякоха с над 40 000 лв. възрастна жена в София

Софийската районна прокуратура (СРП) е привлякла към наказателна отговорност...

САЩ загрижени за изборния процес във Венецуела, обмислят нови санкции

Официални представители на САЩ се срещнаха с представители на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img