Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДБ и официално видя в Лозан Панов своя автентичен кандидат

От коалиция „Демократична България“ припознаха председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов като изразител на цели и ценности, които те споделят и застанаха зад него в президентската надпревара. В негово лице демократичната общност на България има своят естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна, се казва в позиция от коалицията след известен размисъл.

Подкрепата за гражданската кандидатура на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе е с решения на ръководството на ПП „Зелено Движение“, ПП „Демократи за силна България“ и ПП „Движение „Да, България“ коалиция „Демократична България – Обединение“.

Мотивите на „Демократична България“ са, че очакват възстановяването на парламентарната република като основна гаранция за свобода и демокрация чрез последователната съпротива срещу всички форми на концентрация на власт в едни ръце и ограничаване на представителността, отчетността и прозрачността на управлението.

От коалицията искат утвърждаването на върховенството на закона и гаранциите за основните човешки свободи да стане чрез дълбока и цялостна реформа на правосъдието и преосноваване на прокуратурата и ключовите контролни органи. Те искат институциите да са здрави, ефективни и отговорни институции като основа за възстановяване на българската държавност.mossaika

Очакват последователна политика по разграждане на корупционния модел, олицетворяван от управлението на ГЕРБ и ДПС и коренящ се в структурите на тоталитарния комунистически режим, за прекъсването на чието влияние е необходимо провеждането на лустрация.

От коалицията изтъкват стремежа за пълноценна интеграция в структурите на Европейския съюз, включително Еврозоната и НАТО и утвърждаване на българския суверенитет и сигурност срещу влияние на режими като тези в Кремъл и Анкара. Очакванията им са страната ни да реализира пълния си потенциал в условията на технологичен преход и на базата на зелената сделка устойчивото управление на националните природни ресурси. Искат да има политика за последователни инвестиции в образованието, културата и здравеопазването като основа за възраждане на националния човешки капитал. Те припомнят своя декларацията от 21 декември 2020 г., с която търсеха подкрепа в 45 – ия парламент.

С тези мотиви от ДБ припознават Лозан Панов като изразител на тези цели и ценности в президентската надпревара. Те вярват, че ако бъде избран за президент Лозан Панов може:

  • да отстоява дневния ред на национално единение около реални демократични и европейски ценности и воля за дълбока промяна, вместо фалшиви клишета за безпринципно съглашателство, зад което се крие опит за подмяна на истината и бягство от отговорност;
  • да се противопостави реално и последователно на корупцията като дълбоко институционално и морално предизвикателство, което изисква цялостно разграждане на корупционния модел и преосноваване на държавността ни;
  • да поведе усилието за утвърждаване на националния ни суверенитет в рамките на ЕС и НАТО не като конюнктурно изгодна инсценировка, а като цялостна и дългосрочна политика;
  • да активизира автентичната конституционна роля на президентската институция в подкрепа на върховенството на закона, разделението на властите и парламентарния характер на републиката, без залитане към оформяне на нови центрове на концентрация на власт, ерозиращи демократичния модел на държавно устройство.

Издигането на Лозан Панов за кандидат за президент е естествена проява на демократичната общност и зад него стоят доказали се в реални граждански усилия структури и фигури, се казва в позицията на ДБ. Те изтъкват, че неговия статут на магистрат не е просто стечение на кариерните му обстоятелства, а кауза, от която той черпи своя авторитет.

И, най-важното, със своята последователна лична борба за върховенство на закона и съдийска независимост г-н Панов е дал конкретни биографични доказателства за това, че може да бъде един истински независим президент, който не се кланя на силните на деня и в задкулисието, не се огъва пред трудности и не козирува на партии и кланове„, се казва в позицията на „Демократична България“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Млад мъж е загинал на Околовръстното в София

Млад мъж е загинал на Околовръстното в София, предаде...

Русия ще наложи вето на резолюция за КНДР в СС на ООН

Има голяма вероятност Русия да наложи вето на резолюция...

Мобилно приложение ни сочи откъде да си вземем нужното лекарство

В рамките на два дни може да се получи информация

Водолази извадиха две тела след трагедията в Балтимор

Властите провеждат спасителна операция

Северна Корея няма интерес към среща на върха с Япония

Северна Корея заяви във вторник, че провеждането на среща...

Ройтерс: Какво знаем за афганистанския клон на „Ислямска държава“, ударил Москва

"Ислямска държава" - провинция Хорасан (ISIS-K) е регионален клон на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img