Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Държавни гаранции за „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“

Снимка: архив Юлия Лазарова, „Дневник“

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси одобриха възможността за държавни гаранции за двете енергийни дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Това стана ясно по време на дебатите на второ гласуване на актуализацията на държавния бюджет в Народното събрание.

Предложението предвижда в рамките на текущата бюджетна година Министерският съвет да може да издава държавни гаранции по нови заемни споразумения на „Булгаргаз“ ЕАД с общ размер до левовата равностойност на 150 млн. евро. Подобна възможност за гаранции беше приета и за нови заемни споразумения на „Булгартрансгаз“ в общ размер до левовата равностойност на 382 млн. евро, като за това дружество фигурира условието тези гаранции да са за инвестиции.

В контекста на дебатите бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев уточни, че от ГЕРБ ще гласуват против това предложение с аргумент – това е първото доказателство, че „Булгаргаз“ е забатачено от новото ръководство. „За пръв път в над 30- годишната история на „Булгаргаз“, се дават държавни гаранции„, коментира Добрев.

Той обясни, че имал информация, че вече дружеството е задлъжняло с 300 млн. лв. към банки и към НАП. Остава само да се молим, да не спре и газа. И да не спре газа, с тези темпове нашата прогноза, че ще съсипете дружеството до края на годината, се изпълнява още в средата на годината, изтъкна Делян Добрев.

От своя страна депутатът от БСП Румен Гечев добави, че когато държавата дава гаранции за инвестиционни програми, това е добре, но това, което притеснява червения депутат е, че тук няма разделение колко от тези гаранции касаят инвестиции и колко предплащане.

Петър Чобанов от ДПС допълни, че обикновено, когато се отпускат нови държавни гаранции има ред за това.Там има ясен доклад, обикновено това се минава пред Министерски съвет, който трябва да се разпише конкретно за какво са тези държавни гаранции„, коментира депутатът от ДПС.

„Вчера гласувахме 150 млн. за образование без никаква разбивка„, отбеляза от своя страна Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“.

На свой ред вицепремиерът и финансов министър Асен Василев посочи, че гаранциите са разбити на две точки. Той уточни, че държавата стои зад всеки един кредит на двете дружества и няма как да остави тези дружества да фалират.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

Росен Желязков падна със 129 гласа (ВИДЕО)

Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков падна от...

Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че подпомага руската отбранителна индустрия

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img